Hippe melkboer wil brug slaan tussen boer en burger

Biologische boter, kaas, eieren en meer uit de regio rond Amsterdam

Margot van melkboer MOMA in de Jan Evertsenstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op een paar kilometer fietsen vanuit Amsterdam vind je ze nog altijd: boeren met koeien. De melk die zij produceren gaat grotendeels naar de zuivelindustrie. Melkboer MOMA verkoopt biologische zuivel uit de regio direct aan Amsterdammers, zoals vroeger. De hippe melkboeren rijden elke donderdag door West, met stops in onder meer de Jan Evertsenstraat en op het Kwakersplein en Van Limburg Stirumplein.

Op de brug over de Admiralengracht in de Jan Evertsenstraat verkoopt Margot van MOMA lokale zuivelproducten vanuit een voormalig brandweerbusje. Leverancier is biologische boerderij De Groene Griffioen in Weesp. Ruim vijftig Montebéliarde koeien leveren rauwe melk, waarvan op de boerderij kaas, volle melk, chocolademelk, yoghurt, ayran en hang-op wordt gemaakt.

Op de verkoop wordt bijna geen winst gemaakt, zo vertelt Margot, terwijl de eerste klanten zich aandienen. Vooral belangrijk is het verhaal achter de zuivel. MOMA staat voor More Than Milk Amsterdam. Doel is om weer bruggen slaan tussen boer en burger, aldus Margot. De inzet is om boer en stedeling samen te laten werken aan een gezond landschap en voedselsysteem.

Anonieme melk
In een straal van 12 kilometer vanaf Amsterdam produceren ruim 200 boeren bijna 1.500.000 liter melk per week, aldus MOMA. Genoeg om heel Amsterdam van zuivel te voorzien, maar minder dan een half procent gaat direct naar de stad. “Eentonige en anonieme melk leidt via grote fabrieken tot een eentonig en anoniem landschap”, zo stelt MOMA.

Ventroute in Amsterdam
Dat moet anders, vindt de melkboer. Het idee is dat Amsterdammers weer meer producten uit de regio gaan kopen. De ventroute door de stad -behalve West worden ook Noord, Zuid en Oost aangedaan- is ook bedoeld om stad en platteland weer dichter bij elkaar te brengen.

Koffiezaken
MOMA levert ook rechtstreeks aan koffiezaken. Het hoge eiwitgehalte van de melk leent zich goed voor opschuimen. De melk laat ook een filmpje achter in de mond dat een goede drager is voor de notige en zurige smaken van koffie, aldus MOMA. 

De ventroute op donderdag in West: 

10:00-11:00  Hoek Spaarndammerstraat/Nova Zemblastraat
11:15-12:15 Van Limburg Stirumplein
12:30-13:30 Bos enLommerweg bij het Gulden Wickelplantsoen
14:00-15:00 Molenslootbrug, Jan Evertsenstraat
15:30-16:30 Kwakersplein

https://www.moma.amsterdam