Huizenprijzen West en Nieuw-West gestegen, ondanks coronacrisis

Nieuwbouw in de wijk Houthaven in West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De coronacrisis heeft nog geen merkbare invloed op de huizenprijzen in Amsterdam. Die zijn verder gestegen. In West kostte een woning afgelopen kwartaal per vierkante meter 5,7 procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden. In Nieuw-West was de stijging een kleine 7,8 procent. 

Dat blijkt uit cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). In West steeg de prijs per vierkante meter het afgelopen kwartaal naar 6555 euro, tegen 6200 een jaar geleden. Nieuw-West is nog altijd flink minder duur. In dat stadsdeel betaalden kopers 4014 euro per vierkante meter, tegen 3724 euro een jaar eerder.

Meer aanbod
Het aanbod van te koop staande woningen in West nam flink toe: 333 tegen 234 een jaar eerder. in Nieuw-West bleef het aanbod met 192 woningen ongeveer gelijk. Voor een woning in West werd gemiddeld ruim 450.000 euro betaald, voor een (doorgaans grotere) woning in Nieuw-West was dat ruim 419.000 euro. 

Hypotheekrente
ABN Amro constateerde vorige week ook al dat landelijk gezien het aantal woningverkopen blijft toenemen en dat de prijzen zijn blijven stijgen. De bank noemt de daling van de hypotheekrente als belangrijkste reden. De afkoeling van de woningmarkt gaat trager dan we dachten, aldus de bank. 

Daling huurprijzen vrije sector
In het hogere huursegment is in Amsterdam wel sprake van een prijsdaling, volgens woningplatform Pararius. In West daalde de huurprijs voor nieuwe huurders in de vrije sector met negen procent.