Huurders Change= krijgen 1000 euro per jaar terug

Change= aan het August Allebéplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Huurders van jongerenwoningen in de complexen Change= in Nieuw-West en Zuidoost hebben te veel geld betaald. Zij kunnen zo’n duizend euro op jaarbasis bij de verhuurder terugvorderen. Dat concludeert de organisatie !WOON, die de huurders bijstond, op basis van een vonnis van de kantonrechter. 

Change= heeft een groot wooncomplex aan het August Allebéplein. Ruim 250 huurders van studio’s in dit complex en het andere in Zuidoost hebben ten onrechte kosten moeten betalen voor een zogenoemde community overeenkomst, aldus het vonnis.

Nieuwe huurders zijn verplicht om een community- of dienstenovereenkomst te ondertekenen. Hierin zijn kosten vastgelegd voor het community lidmaatschap, een interieurpakket voor de studio en voor internet. Deze kosten variëren van circa 75 tot 120 euro per maand komen bovenop de maandelijkse huur en reguliere servicekosten van 600 tot 700 euro. Volgens de kantonrechter mogen deze kosten echter niet apart in rekening worden gebracht.

De organisatie !WOON spreekt van een grote overwinning. “De bewoners krijgen de 75 tot 120 euro die zij hiervoor per maand moesten betalen terug. Per huurder gaat het om een bedrag van circa 1000 euro per jaar”, zo stelt de organisatie in een reactie op de website.  

De organisatie verwacht wel dat Change= tegen dit vonnis in beroep gaat omdat dit het verdienmodel zou ondergraven. “Verdienmodel van vele nieuwe verhuurders nu op de helling”, twittert Gert Jan Bakker van !WOON.