Inbraak bezorgt ‘Sociale Held van West’ kopzorgen

Bezorg- en koeriersdienst Geen Stress Amsterdam hoopt op hulp

Sociaal ondernemer Ibu Koike Hess van Geen Stress Amsterdam. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bij bezorg- en koeriersdienst Geen Stress Amsterdam kunnen jongeren hun talent ontwikkelen. Stap voor stap gaat het bedrijf vooruit. Maar een grote tegenvaller was er ook: bij een inbraak werd voor 7500 euro aan spullen meegenomen. Oprichter Ibu Koike Hess vertelt wat dit betekent voor zijn bedrijf en de buurt, en waarom hulp welkom is.

In West is Ibu Koike Hess, roepnaam ‘Koike’, een klinkende naam. Zo schreven we al eerder hoe hij vorig jaar schitterde tijdens het event Helden van West. Van de drie sociale ondernemers die alles uit de kast haalden om maximaal 25.000 euro subsidie binnen te halen, kreeg hij het hoogste bedrag voor zijn bezorg- en koeriersdienst Geen Stress Amsterdam in Westerpark.

Talentontwikkeling
Met dit bedrijf wil hij jong talent de ruimte geven om zich te ontwikkelen tegen ‘een goed salaris’. Daarnaast wil hij ervoor zorgen dat ondernemers ‘op geen enkel punt stress ervaren als ze goederen of producten van A naar B in Amsterdam moeten brengen’. 80 procent van de spullen wordt vervoerd met e-bikes. De rest gaat per auto, scooter of quad. “We zijn duurzaam, sociaal én voordelig.”

Tevreden klanten
Het concept slaat aan. Inmiddels heeft Geen Stress Amsterdam al aardig wat klanten. “RIJKS, Tessa’s Meal Prep Service, Loof, Margo’s, Juicebrothers en enkele lokale partijen”, somt hij op. “Onze klanten zijn tevreden en we krijgen langzaam maar zeker een sterk team. Een koeriersdienst kan alleen werken als er genoeg werk wordt verricht. En daar heb je een solide team voor nodig. Dat kost nog wel even tijd.”

Inbraak
Terwijl het bedrijf stap voor stap vooruitgaat, moest Koike onlangs een forse tegenslag incasseren. Eind februari is er bij het kantoor van zijn bedrijf aan de Nassaukade ingebroken. Er is toen voor 7500 euro aan spullen meegenomen. Hoe het heeft kunnen gebeuren, weet hij niet. “We hadden geen camera om onze eigendommen te beschermen.”

Laptops en dj-apparatuur
Daarnaast ontbrak ook nog iets anders: een goede verzekering. “Grote zaken als onze fietsen, zijn gelukkig wel verzekerd. Maar onze inboedel was dat niet. En juist daarvan is enorm veel meegenomen: laptops, fietsaccu’s, een slijptol, decoupeerzaag en ander gereedschap, dj-apparatuur. Die dj-spullen werden gebruikt door ons team én beginnende dj’s uit de buurt. Voordat zij op een feest gingen draaien, kwamen ze hier om te oefenen. Al die spullen moeten we nu voor duizenden euro’s opnieuw aanschaffen.”

Iedereen Kerst
En dat terwijl het bedrijf daarvoor ook al een financiële tegenvaller voor de kiezen had gekregen. Dat hing samen met Iedereen Kerst, een initiatief om buurtbewoners in West met elkaar te verbinden via een gratis kerstdiner bij restaurants in ons stadsdeel. Jarenlang organiseerde hij dit event als particulier en zette hij vrijwilligers in. Vorig jaar verbond hij voor het eerst de naam van zijn bedrijf aan het event en schakelde hij zijn medewerkers in. “Als het team van Geen Stress Amsterdam op sterkte is, kunnen we ons nog breder inzetten op sociaal-maatschappelijk gebied. Onze inspanningen voor Iedereen Kerst waren daar een voorproefje van.”

Extra kosten
Helaas voor Koike en zijn team trok een van de restaurants zich tien dagen voor Kerst terug.Hij kon het niet over zijn hart krijgen om 150 gasten teleur te moeten stellen, en kwam direct in actie. “We huurden een team koks in en kochten de benodigde etenswaren. Al met al waren we hier 4000 euro aan kwijt. Begrijp me niet verkeerd: ik ben blij dat iedereen alsnog heeft kunnen genieten van een kerstdiner. Maar omdat deze extra kosten volledig voor onze rekening komen, hebben we nu weinig vet op de botten. We kunnen dus niet zomaar geld uitgeven om de gestolen spullen te vervangen.”

Bijdrage
Toch moet er wél wat gebeuren; zijn team én de dj’s uit de buurt hebben de spullen hard nodig. Koike is dan ook druk op zoek naar vervangende spullen, waaronder (refurbished) laptops en dj-apparatuur. “Een bijdrage zou welkom zijn”, zegt Koike desgevraagd. “We hopen op een bedrag van in totaal 2500 tot 3000 euro. Mensen kunnen bijdragen via onze website of telefonisch contact opnemen.”

Opnieuw verdienen
En de rest van de 7500 euro dan? “Die gaan we opnieuw verdienen”, zegt hij kordaat. “Dus als iemand een solide partner nodig heeft voor het vervoeren van klantbestellingen, gaan we graag in gesprek om ook voor diegene aan de slag te gaan. Brood voor bakkerijen, stoelen voor meubelmakers. We doen het allemaal.”

Buurtbewoners
Behalve ondernemers kunnen ook buurtbewoners bij Geen Stress Amsterdam aankloppen. “Ik zie vaak buren capriolen op een fiets uithalen om grote spullen te vervoeren of bijvoorbeeld sjouwen met veel te zware stoelen. Zulke dingen kunnen ze ook gewoon aan ons overlaten.”