Zes straten in West straks dicht voor doorgaand autoverkeer?

Maatregelen moeten leiden tot betere doorstroming bussen en trams

Admiraal de Ruijterweg,(Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De gemeente doet onderzoek naar afsluitingen van wegen en straten voor doorgaand autoverkeer. Het gaat onder meer om afsluitingen rondom het Vondelpark en zes plekken in West: Hoofdweg, Admiraal de Ruijterweg, Bestevaerstraat, Willem de Zwijgerlaan, Van Hallstraat/Kostverlorenstraat en Kattenslootbrug. 

Automobilisten zullen dan vaker rijden via de Ring A10 en andere wegen, zo is het idee. De ingrepen in West moeten leiden tot een betere doorstroming van tramlijnen 3 en 5 en buslijnen 18 en 21, zo staat er in de plannen -die nog niet definitief zijn. Aanleiding voor de plannen is de verlaging van de maximum-snelheid naar 30 km/u binnen de Ring eind dit jaar. 

De snelheidsverlaging levert financiële verliezen op voor het openbaar vervoer, zo stelt wethouder Melanie van der Horst (verkeer en vervoer) in een adviesaanvraag aan de stadsdelen. Dit omdat trams en bussen langer over een aantal routes gaan doen. Onderzoeksbureau RoyalHaskoningDHV heeft mogelijke maatregelen op een rijtje gezet om de nadelen voor trams en bussen te beperken. 

Daar waar dat veilig kan, blijft het openbaar vervoer volgens Van der Horst 50 km/u rijden. Het gaat dan om vrijliggende tram- en busbanen. Verkeerslichten worden zo mogelijk anders afgesteld. RoyalHaskoningDHV doet verder voorstellen voor fysieke ingrepen om meer ruimte te geven aan het openbaar vervoer, evenals aan fietsers en voetgangers. Dat zou dus leiden tot afsluitingen van wegen en straten voor doorgaand autoverkeer.

De voorstellen van het adviesbureau worden nu nader onderzocht. Ook kunnen stadsdelen binnenkort advies uitbrengen over de mogelijke maatregelen.