Jaarwisseling met veel vuurwerk, onrust in West

De Ten Katestraat op nieuwjaarsochtend. Ondanks het verbod werd veel vuurwerk afgestoken. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het vuurwerkverbod is massaal genegeerd tijdens de viering van oud en nieuw. De meeste vuurwerkoverlast werd geregistreerd in West, Nieuw-West, Zuidoost en Weesp, zo stelt de gemeente. Burgemeester Halsema spreekt van een ‘onhoudbare’ situatie omdat de verkoop van vuurwerk wel is toegestaan. 

Politie en handhaving hadden hun handen vol aan het handhaven van de openbare orde, de leefbaarheid en het ondersteunen van collega’s van andere diensten. “Vooral op de Dam en in West was het onrustig”, aldus de gemeente. Er zijn fors meer aanhoudingen verricht dan bij de vorige jaarwisseling. 

Met champagne en als vanouds luide knallen en siervuurwerk werd de komst van 2023 ingeluid. Velen trokken zich weinig aan van het afsteekverbod in Amsterdam. “Op meerdere plaatsen ging zwaar vuurwerk af dat soms ook naar hulpverleners, boa’s en politie werd gegooid”, aldus de gemeente. 

Voor de brandweer was het net als in andere jaren een drukke nacht. Het aantal gewonden door vuurwerk was dit jaar nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Het aantal spoedritten van de ambulance lag wel aanzienlijk hoger.

Op Instagram doet burgemeester Halsema een dringend beroep op het kabinet om de regelgeving aan te passen. Zolang dit niet gebeurt, is er volgens haar sprake van ‘een onhoudbare situatie’ in Amsterdam. “Vuurwerk kopen mag, maar afsteken niet.” Zij complimenteert de hulpdiensten voor hun inzet rond oud en nieuw.