Meer geweld tegen hulpdiensten rond de jaarwisseling

De viering van oud en nieuw heeft in Amsterdam geleid tot geweld tegen hulpverleners. Vier politiemensen zijn gewond geraakt. De brandweer is bekogeld met zwaar vuurwerk. De politie verrichtte 85 aanhoudingen. 

Ten opzichte van vorig jaar waren er meer meldingen van geweld tegen politie, ambulancepersoneel, brandweer en boa’s. De ME trad op tegen groepen jongeren die de confrontatie met de politie zochten, zo stelt de gemeente.

De Mobiele Eenheid is vijf keer ingezet, onder meer in stadsdeel Nieuw-West. Dit was volgens de gemeente op sommige plekken al vroeg op de avond nodig. Bij confrontaties is de ME bestookt met vuurwerk. Op diverse plekken was het de hele avond onrustig. 

De Amsterdamse driehoek van locoburgemeester, hoofdofficier en politiechef veroordeelt het geweld en noemt de vele incidenten onacceptabel. De driehoek vindt het niet verantwoord om nog langer te wachten met een landelijk vuurwerkverbod. 

Ondanks het afsteekverbod werd er opnieuw veel vuurwerk afgestoken. Het uitblijven van een landelijk verbod op consumentenvuurwerk is niet meer uit te leggen aan de nood- en hulpdiensten, aldus de driehoek. 

Voor de brandweer was het in vergelijking met vorige jaar een ‘iets rustigere nacht’. Het grootste aantal incidenten betrof containerbranden, auto- en fietsbranden. Vanwege onveilige situaties is de brandweer een aantal keer niet in staat geweest direct de brand te blussen. Dit op advies van de politie. Het aantal ambulanceritten bleef gelijk aan voorgaande jaren.