Zo ontdek je je innerlijke godin (of niet)

(foto: sutratma)
Hoogstins2024

‘Vanavond: Ontdek je Inner Goddes in Bolo!!  Ga je mee?’ Een appje van vriendinnetje R., de Susan Smit van onze vriendenkring.

Het blijkt te gaan om een workshop bij yoga- en massagecentrum Sutratma (in Sanskriet: ‘verbinding met jezelf’) op de Admiraal de Ruyterweg. Van Sutratma zag ik al vaker folders liggen bij de biowinkel in de buurt. Nu is het moment om er eens een kijkje te gaan nemen: de kans om je innerlijke godin te ontmoeten kun je natuurlijk niet laten lopen.

Sutratma wordt gerund door Gabriëlle Zwueste, een frêle vrouw met rood haar. Ze geeft yogales en massages. Daarnaast organiseert ze regelmatig ‘vrouwencirkels’. Want dat is wat er op de planning staat: een avond voor en door vrouwen.

Met negen vrouwen zitten we op kussens in een kring. Een aantal van hen geeft aan een manloze avond wel fijn te vinden, omdat het net uit is met hun vriend. Een dertiger met lang donker haar zegt lachend dat ze te veel naar mannen toe trekt. “Ik ben dol op flirten, maar wat brengt dat me eigenlijk? Ik moet me eens wat meer op vrouwen gaan richten!”

Deze avond gaat om óns, onze energie, om sisterhood en om bewondering voor onszelf en elkaar, zo wordt ons duidelijk gemaakt.

We gaan aan de slag: we mediteren, visualiseren, dansen door de kamer op lekkere, up tempo muziek . We kijken elkaar minuten lang diep in de ogen en ervaren hoe dat is (ongemakkelijk, maar ook leuk omdat je die kans zelden krijgt). En we eindigen de avond met een massage, geheel gekleed overigens, waarbij twee vrouwen telkens een ander van top tot teen met zachte hand loskneden.

Na afloop -we zijn opeens drie uur verder- wordt er in de kring nagepraat, thee gedronken en chocola gegeten. De vrouwencirkel is getransformeerd tot laagdrempelige praatgroep.

Op weg naar huis voel ik me licht en opgewekt. Dat je in een paar uur tijd zo intiem en vertrouwd kunt raken met een groep vreemden, dat is bijzonder. Zeker in deze tijd, vol wantrouwen, angst en vijandigheid geeft dat een gevoel van stabiliteit en hoop.

Zoals een van de vrouwen het verwoordde: ‘Ik had altijd het idee van mezelf dat ik niet goed was in me openstellen en contact maken. Misschien moet dat idee nu eens overboord.’

En die Inner Goddess, waar het allemaal mee begon? Ach, die komt vast vanzelf een keer op de proppen. Als de tijd er rijp voor is.

Check de events bij Sutratma voor meer workshops op het gebied van het ontdekken van je vrouwelijke ‘ik’, in bijvoorbeeld Sister Circles.