Say Cheese bij Nelis West

(foto: Nelis West)
Hoogstins2024

Bij Nelis wordt de herfst gevierd met gerechten om ‘wild van te worden’ en met kaas, véél kaas. Voor een potje romantiek is de kaasfondue een aanrader.

Sommige menukaarten lezen als literatuur: ze verrassen en maken je nieuwsgierig naar wat er nog meer komt. De kaart van Nelis West aan het Witte de Withplein is er zo eentje. Op dit moment is ‘alles er herfst’ en dat blijkt uit de vele gerechten ‘om wild van te worden’. Wat dacht je van een minikroket van hert en een dip van piment d’espelette, dat exclusieve pepertje uit Frans Baskenland? De geroosterde eendenborst met gesuikerde pindacrunch is vast ook ‘oh là là’ en het garnituur bij de vis klinkt als een dichtregel: truffelspaghetti, geglaceerde groenten, mosselen en beurre blanc. 

Hulde
Voor de grand finale is er iets spannends als een mascarpone trifle met rum-rozijnen en een sorbet van stoofperen. Maar het wordt nog chiquer als je eerst ook nog even je tanden zet in een van de vele kazen van Nelis. Sainte-Maure de Touraine, Epoisses Germain AOP, maar ook Friese kruidnagelkaas en Texelse schapenkaas. Per portie te koop of als onderdeel van een kaasplank. Persoonlijk ben ik gek op kaas na. Hulde aan Nelis om zo’n waslijst aan kaas aan te bieden. Dat is precies wat vaak ontbreekt in betaalbare restaurants.

Romantiek
Dat ik de kaasplank nu oversla, komt omdat ik vandaag per se iets anders wil eten en het anders too much zou worden. De kaasfondue voor twee it is. Pan met gesmolten gruyère en emmenthaler middenin. Daarbij brood, tortillachips, tomaatjes, paprika, walnoten en druiven (37,50 euro*). Lekker old skool. Ik waan me weer in de jaren tachtig. Klooien met stokjes, op tijd roeren zodat het niet aankoekt. Koppen dichtbij elkaar om de boel goed in de gaten te kunnen houden. Romantiek rond een brander, hoe leuk is dat?

Stoofvlees
Ben benieuwd of het even gezellig is om hier samen stoofvlees te eten. Zuurdesembrood erbij, zuurkoolstamppot, spruitjes, rode kool, stoofperen en een fles Merlot (60 euro). De volgende keer maar eens proberen. Terugkomen is zeker geen straf. Ik voel me er behoorlijk thuis: attent personeel, een gemengd publiek, geen ongeschreven dresscodes. Uit eigen ervaring weet ik dat een bad hair day geen probleem is. Nelis is gewoon heel oké.
https://www.neliswest.nl

*In de herfst korting van 25% op de kaasfondue als je een tafel reserveert en dan de code doorgeeft: saycheese.

 

DeWestkrant