Kniphal

Hoogstins2024

Bij een kappersschool denk je niet meteen aan een hippe kapsalon met uit Berlijn geïmporteerde retro-stoelen en een fotoboek van Ed van der Elsken op de salontafel. En ook niet aan een salon op een van de hotste plekken van Amsterdam, de Hallen. De Young Bloods van Kinky Kappers stralen het niet uit, maar zijn het eigenlijk wel, een kappersschool.

Voor € 17,50 krijg je een knipbeurt door een van de leerlingen, een ploegje van negen meiden en een jongen die in een jaar tijd het vak leren van zogenaamde experts. Onbetaald, en dat verklaart ook weer de prijs. Een kleurtje kost € 28,50. Dat is ongeveer de helft van wat een reguliere knip- of kleurbeurt bij een echte kapper kost.

Ik mag gaan zitten en mijn leerling en de expert hebben het boven mijn hoofd over een advies en vervolgens een plan van aanpak. Klinkt erg corporate. Gelukkig is er ook het gewone kappersgesprekje. Cleo zit drie dagen per week bij YoungBloods en geeft daarnaast theaterworkshops op scholen. “Ik werk wel heel langzaam hoor”, waarschuwt ze.

image

Maar ik was al gewaarschuwd. Voor een knipbeurt kon ik gerust anderhalf uur uittrekken, zeiden ze bij het maken van de afspraak. Waarschijnlijk deert dat meer mensen niet, want de zaak zit vol.

image

Hoewel het plan van aanpak door de ‘expert’ iets wordt bijgesteld, zie ik dat het knippen Cleo echt prima af gaat. Alleen op het einde wordt mijn kapsel nog even bijgewerkt zodat ik met een goed geknipt hoofd weer naar buiten ga.

Echt geen geld, denk ik. En stop mijn wisselgeld maar in de fooienpot. Krijgen die meiden er tenminste nog iets voor.

Martine de Vente