Lichtkunst met teksten bewoners Oud-West

Hoogstins2024

Handgeschreven briefjes van buurtbewoners zijn de basis van een lichtkunstproject in de straten van Oud-West. Kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempes maken lichtprojecties in de openbare ruimte van teksten van bewoners over het thema thuisgevoel. 

De ‘lichtpost-route’ is van zaterdag 21 januari tot en met zondag 29 januari op zes plekken te zien in- en rond de Bellamybuurt. Bij de opening zaterdag in buurthuis De Havelaar begeleiden de kunstenaars en deelnemers zelf de route.

De kunstenaars gingen langs buurthuizen en scholen in Oud-West om volwassenen en kinderen te vragen naar hun thuisgevoel. Het resultaat is een verzameling teksten, die recht uit het hart van buurtbewoners komen. ‘Mijn droom is nieuwe opdrachten en het leven te grijpen’, schrijft iemand. 

“Wij zien de buurt enorm veranderen”, zo stelt Machteld, zelf buurtbewoner. “De laatste 15 tot 20 jaar wonen in Oud-West relatief steeds meer bewoners van buiten Amsterdam en van buiten Nederland. Tegelijkertijd wonen er nog veel oudgedienden. Die groepen vinden elkaar niet altijd makkelijk. We vinden het belangrijk dat al die individuen zich verbonden voelen met de buurt.”

De opening begint zaterdag om 18.00 uur in buurthuis de Havelaar met soep, waarna de route kan worden gelopen onder begeleiding. 

DeWestkrant