Lichtpuntjes in West: de Rijmpjes van Ren

Rijmpje van Ren, Overtoom
Hoogstins2024

Dat er in West leuke mensen wonen is een feit. Renske (‘Ren’) ten Kleij uit Bos en Lommer is daar een voorbeeld van.  Ze strooit haar rijmpjes rond als confetti en hoopt zo positiviteit te verspreiden.

Schrijfster Renske ten Kleij woont in Bos en Lommer. De reis over de wereld die ze in 2019 maakte, leverde haar naar eigen zeggen ‘een grote bron van inspiratie’ op. De ideeën die uit die bron opborrelen, verwerkt ze onder meer in spoken word, kaarten, gepersonaliseerde rijmen en rijmpjes over hedendaagse onderwerpen.

Spijkerbroek
Over die laatste creaties wil ik het nu graag hebben. Ik word namelijk behoorlijk vrolijk van de rijmpjes die ze schrijft onder de naam ‘Ren’. Deze rijmpjes gaan over onderwerpen waar de lezers ‘zich misschien ook wel in kunnen herkennen’. Dat kan van alles zijn: “Van een spijkerbroek die niet past, tot brak zijn na een avond in de kroeg.”

Pluk de dag
De Rijmpjes van Ren vind je op deze Insta-pagina. Dit voorbeeld laat zien hoe haar brein werkt:

“Vandaag is het mijn dag
want ik heb ‘m geplukt
De bloemetjes staan buiten
en alles wat ik doe dat lukt”

ideale peptalk, toch? Prent je jezelf dit ’s ochtends in, dan geef je je dag een zetje in de goede richting.

Boodschap verspreiden
Behalve via sociale media verspreidt ze haar rijmpjes ook via stickers door de hele stad. Vooral in West kun je niet om haar stickers op lantaarnpalen en stoplichten heen: bij het Westerpark, in de Kinkerstraat, op de Overtoom – ze zijn overal. Vanwaar die moeite? “Het verspreiden van stickers door de stad blijft een mooie manier om je boodschap te verspreiden. Toch las ik te vaak negatief getinte teksten, protestkreten of politiek gerelateerde opmerkingen als ik onderweg was en moest wachten bij de stoplichten. Met mijn vrolijke rijmpjes wil ik juist positiviteit verspreiden in onze stad.”

Iets liefs zeggen
In een van haar laatste stickers moedigt ze Amsterdammers onder meer om te dansen, iets liefs te zeggen en van elk moment te genieten. Een open deur? Ja, misschien. Maar toch kun je daar nooit genoeg aan herinnerd worden. Voor je het weet, verlies je jezelf weer in de stress van de dag.

Renske (‘Ren’) ten Kleij