Liever niet meer barbecuen op het nieuwe Sloterstrand

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Het wordt steeds gezelliger, maar ook veel drukker bij het Sloterstrand, zoals het strand bij de Sloterplas sinds woensdag officieel heet. Dus liever niet barbecuen daar, vindt portefeuillehouder Ronald Mauer, die pleit voor een verbod. Voor de komende warme dagen: neem de koelbox mee. Voor de strandstoel, parasol en opblaaskrokodil wordt gezorgd.

“Wat ik vorig jaar zo tof vond was dat het Sloterplas-strand een strand is voor iedereen.” Jeroen Jonkers van Hotel Buiten zag de verwondering van jongetjes die nog nooit in een rubberboot hadden gevaren, en ook het enthousiasme van de hipsters uit West die vonden dat ze weer eens een nieuwe hotspot hadden ontdekt.

Hotel Buiten runde in opdracht van stadsdeel Nieuw-West de Share Your Beach-shop. Vanuit een container konden badgasten strandspullen voor niks lenen, van opblaaskrokodillen tot strandstoelen en parasols. En ja, er waren ook incidenten, een waarbij jongens gewapend met rubberbanden de container probeerden binnen te dringen.

Volgens portefeuillehouder Ronald Mauer van Nieuw-West is dat iets dat er nou eenmaal bij hoort als je leuke dingen wilt doen in Nieuw-West. “Maar geen reden om die niet te doen.” Vanmiddag gaat het Sloterplasstrand officieel open en krijgt het zijn nieuwe, officiële naam: Sloterstrand. Met wederom een Share Your Beach-shop, maar ook een volleybalnet en -op termijn- een nieuw Hotel Buiten.

Het is een lang gekoesterde wens van het stadsdeel en zijn bewoners om het strand van weleer nieuw leven in te blazen. “Bewoners was gevraagd met ideeën te komen en er kwamen 170 plannen; van waterhappertjes in het park, tot grote hotels aan toe. Dit was een van de ideeën die de meeste reacties kreeg.”

Nostalgische gevoelens

In de jaren zestig was de Sloterplas een enorm populaire pleisterplaats voor Amsterdammers die op warme dagen verkoeling zochten. Oudere Amsterdammers krijgen nostalgische gevoelens bij de gedachte aan zomerdagen aan de plas.

De laatste jaren was De Varkensbaai een lap gras aan een modderige oever, waarin alleen als het heel heet was zwemmers zich waagden. Volgens Mauer paste het Sloterplasstrand in het grote plan om de drukte in de stad te spreiden. Vorig jaar lag het zand er en kwam er die beach-shop. Nu is er dus nog meer: toiletten, picknickbanken en dat volleybalnet.

Sinds vorig jaar is er wel het een en ander veranderd rond het strand. Zo is de uitbreiding van de Noorderhof afgerond en wonen er dus mensen dichter op het strand. Mauer is zich ervan bewust dat bewoners niet zitten te wachten op een overvol strand voor hun deur, inclusief lawaai en barbecuelucht. “Het is uiteraard onze taak om het beheersbaar te houden. Je wilt wel reuring aan de plas. Maar wel de juiste reuring.”

Daarom is hij heel erg voor het uitvaardigen van een barbecueverbod. Vlees grillen op wegwerproostertjes op het strand is gevaarlijk als het druk is en zorgt bovendien voor veel afval. “Dat zou dan de enige plek zijn in Nieuw-West waar het niet kan.”

Over het beheer zijn afspraken met Hotel Buiten, die met de Share Your Beach Shop personeel levert dat volgens Jeroen Jonkers ook aanwezig is op het strand. “Maar nadrukkelijk geen handhavers. Ze maken een praatje en wijzen de weg.” Bij Hotel Buiten komen dan ook barbecueplekken.

Patat en ijsjes

Vooralsnog is het café op de oude stek nog wel open, maar Jonkers gaat wel zo langzamerhand een punt zetten achter de huidige locatie: een oude bouwkeet waar provisorisch een keuken in was gemaakt. Een succesvolle crowdfundingactie maakt het mogelijk dat er nu een solide containerconstructie verrijst, maar die is aan het einde van de zomer pas klaar. Daarin komen een professioneel restaurant en een dakterras. In juli is er wel alvast een uitgifteluik voor drankjes voor de badgasten. En als Hotel Buiten officieel open is, dan is het strandgevoel compleet met ook een plek waar ze patat en ijsjes kunnen kopen.

Tot die tijd moet de koelbox dus mee, of kunnen klanten drankjes halen bij de Duikelaar bij het jachthaventje, of bij een van de foodtrucks waarvoor rond het strand nu speciale plekken zijn gemaakt. Bovendien duurt het niet lang meer voor het Van Eesterenmuseum open is. Daarin komt ook horeca. En op mooie dagen komt straks uiteraard ook de ijscoboer voorbij. Maar de barbecue moet dus waarschijnlijk thuis blijven.

DeWestkrant