Lola Luid hoopt op alternatief pand in Geuzenveld

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Broedplaats Lola Luid hoopt dat de gemeente een leegstaand gebouw in Geuzenveld ter beschikking stelt nu er voor de gebruikers plotseling minder ruimte is in de huidige locatie aan de Derkinderenstraat. Per 1 november komt hier in het voormalige Comenius Lyceum een 24-uursopvang voor ongedocumenteerde asielzoekers. Een deel van de huidige zeventig gebruikers moet inschikken of verhuizen naar een andere plek.

Lola Luid steunt het besluit van de gemeente om hier een opvang in te richten voor 150 ongedocumenteerde asielzoekers die weg moeten uit de opvang in de Havenstraat. “Het was even slikken voor ons, maar we staan achter het beleid van de gemeente”, zegt Andrea Bijen, een van de kwartiermakers van Lola Luid. “Maar we moeten dus wel inschikken.” Ondertussen wil Lola Luid zich ook blijven inspannen voor de buurt. 

Ongeveer de helft van het gebouw is nodig voor de opvang, waardoor er minder ruimte overblijft voor de gebruikers, onder wie sociaal ondernemers en kunstenaars. Bijen hoopt dat de gemeente als alternatief een leegstaand gebouw in Geuzenveld ter beschikking stelt, zodat gebruikers die zijn gebonden aan Nieuw-West daarheen kunnen verhuizen. “We zijn daarover in gesprek, maar er is nog geen definitief besluit. We hopen dat er snel duidelijkheid komt.”

Restaurant

Het pop-up restaurant monsieur.dame blijft in ieder geval op de huidige plek, aldus Bijen. “Dat vinden wij belangrijk.” Het restaurant is een omweg waard, volgens Patricia die er voor De Westkrant ging eten. 

Projecten

Lola Luid blijft vanuit de Derkinderenstraat allerlei projecten voor de buurt doen, evenals incidentele verhuur voor bijeenkomsten en evenementen. Ook wordt nagedacht over gezamenlijke projecten met de ongedocumenteerde asielzoekers, die in het gebouw een aparte ingang krijgen.

Foto Richard Mooyman
DeWestkrant