Maatregelen Nieuw-West na verdrinking meisje (5)

Het Sloterstrand (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Stadsdeel Nieuw-West heeft besloten tot maatregelen na de verdrinking afgelopen zondag van het Braziliaanse meisje Kauane (5 jaar) in de Sloterplas. Er zullen gratis zwembandjes worden uitgedeeld en er komen betere waarschuwingsborden dat zwemmen op eigen risico is, aldus een woordvoerder.

Vier ’gastheren’ van het stadsdeel krijgen een opleiding tot reddingszwemmer. Zij zullen na hun opleiding worden ingezet op warme, drukke dagen. De maatregelen gelden zowel voor het Sloterstrand als de twee strandjes van de Nieuwe Meer. Vorige week is al tot de opleiding voor reddingszwemmers besloten, aldus de woordvoerder, dus kort voor het tragische voorval.

Het meisje ontsnapte op het Sloterstrand waarschijnlijk aan de aandacht van haar familie, en werd na een zoektocht door de brandweer gevonden onder water. Kauane werd gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis. Op het strand was geen toezicht door badmeesters of andere toezichthouders. Volgens het stadsdeel bestaat er geen gemeentelijk beleid over toezicht op openbaar water en is dat ook niet verplicht.

Inzamelingsacties

Binnen de Braziliaanse gemeenschap zijn inzamelingsacties gaande om de begrafenis van het meisje in Brazilië te bekostigen. Via deze crowdfundingsite was woensdagochtend inmiddels bijna 4500 euro van de benodigde 6500 euro opgehaald.

Bezoek aan familie

Stadsdeelvoorzitter Baâdoud gaat op korte termijn op bezoek bij de familie van Kauane. Via een familierechercheur is er contact geweest tussen het stadsdeel en de familie. Die heeft alsnog laten weten een bezoek op prijs te stellen, aldus de woordvoerder. In eerste instantie liet de familie weten hier geen behoefte aan te hebben.

DeWestkrant