Canton aan de Sloterplas líjkt een ‘old skool’ Chinees, maar is veel verfijnder

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Eerst wat eten voordat je naar het theater of de film in De Meervaart gaat? Bij Canton aan de Sloterplas kun je dat in stijl doen, ontdekte Patricia.

Toen we bij Canton binnenstapten, moesten we even slikken. Rode vloerbedekking, Chinese lantaarns, uitzicht op een meer. Het was alsof we terug in de tijd gingen; naar de tijd dat mijn lievelingsoom Herbert nog leefde en we weer eens naar The Original Chinese Palace aan de Zegerplas in zijn woonplaats Alphen aan den Rijn gingen. De meeste bezoekers liepen af en aan naar het buffet, maar wij pakten het in onze eigen ogen chiquer aan: wij aten à la carte. Steeds hetzelfde, dat dan weer wel: 1x nasi compleet, 1x foe yong hai met garnalen, 1x gegrilde zalm.

Pekingeend
Net als bij dit restaurant worden we bij Canton rap geholpen. In plaats van absurd zoute pinda’s krijgen we cassavechips bij onze drankjes. Ook wordt gecheckt of we nog een voorstelling moeten halen. “Dan kunnen we daar rekening mee houden.” Voor 26 euro per persoon wordt er een speciaal theatermenu voor je samengesteld. Sowieso grossieren ze bij dit restaurant aan de Meer en Vaart in menu’s, vooral het menu met pekingeend lijkt me wel wat. Alleen al deze zin: “Nadat de eend is gemarineerd en geroosterd, wordt het krokante vel apart geserveerd met dunne reepjes lente-ui en komkommer.”

Tarbot in lotusblad
Canton mag er dan net zo old skool uitzien als de Chinees in Alphen, maar het aanbod is stukken verfijnder. Logisch, we zitten hier wél in Amsterdam en niet in de eerste de beste ‘snurkstad’. Als warming-up zijn er pittige kwartels, gefrituurde soft shell crabs, gestoomde oesters of sint-jacobsschelpen. Daarna kun je je laven aan verse kreeft, in lotusblad gestoomde tarbotfilet of gegrilde ossenhaas met truffelsaus.

Contrast
Onze keuze lijkt eenvoudig, maar is tamelijk briljant, al zeg ik het zelf: geroosterd spek met rode gembersaus (16,50 euro) en garnalen met lychees (24 euro). Het spek heeft een knapperig korstje en is vanbinnen boterzacht. De prettig zoute en iets kruidige smaak van het vlees komt volledig tot zijn recht omdat de saus er niet overheen is gekieperd, maar er apart bij zit. Tel daar de zoete, ‘lieve’, gelei-achtige saus van de stevige garnalen bij op en je hebt een contrast om te zoenen. Een aanrader!

http://www.cantonamsterdam.nl

 

DeWestkrant