Minder auto’s en fietsen op groener Bellamyplein 

Het Bellamyplein gaat op de schop. Deze fietsen moeten heel snel weg zijn. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De opknapbeurt van het Bellamyplein gaat deze week van start. Het plein bij De Hallen in Oud-West krijgt een ruimere opzet met meer groen. Auto’s en fietsen moeten plaatsmaken voor voetgangers. Het ontwerp is gemaakt in samenspraak met bewoners en ondernemers. 

Het plantsoen krijgt een omheining met een nieuw, laag hek. Een groenstrook moet voorkomen dat fietsen tegen de hekken worden gezet. In het plantsoen wordt een gazon aangelegd, en komen planten die bijen en vlinders aantrekken. Ook worden houten bankjes geplaatst. In bakken komen twaalf bomen. 

Op de nieuwe stoep van rode klinkers mogen straks geen fietsen meer staan. Aan de kant van De Hallen komen fietsvakken. Verder is het de bedoeling dat fietsers hun tweewieler neerzetten in de fietsenkelder van De Hallen. De autoparkeervakken direct rondom het plantsoen verdwijnen. Als alternatief komen er plekken in de parkeergarages Kwintijn 1 en 2.

Het kinderbadje moet zeker tot begin augustus dicht blijven, zo meldt stadsdeel West. Het badje moet van nieuwe tegels worden voorzien vanwege vorstschade. Ook komt er een fontein in het badje. 

Het plein krijgt verlaagde groenstroken die regenwater kunnen bergen als het riool de hoeveelheid water niet aankan. De Bellamybuurt is een van de laagstgelegen gebieden van Amsterdam. De werkzaamheden duren tot en met eind december. 

Het Bellamyplein zoals het er straks moet komen uit te zien. (Illustratie Peter Ulle)
DeWestkrant