Mister Kitchen maakt pindakaas zonder palmolie

BoLoSpringforKids

Mister Kitchen gaat palmolie bannen uit pindakaas. Het op de Westergasfabriek gevestigde voedingsmerk heeft de eigen pindakaas smeuïg gekregen zonder de omstreden olie, waarvan de productie vaak ten koste gaat van het regenwoud. Mister Kitchen daagt marktleider Calvé en andere concurrenten uit om hetzelfde te doen.

Mister Kitchen lanceerde in 2017 zeven smaken pindakaas die te koop zijn bij Albert Heijn. Chef Maarten Hoekstra: “Hoewel we al gecertificeerde palmolie gebruikten, gaat de teelt nog te vaak gepaard met de vernietiging van regenwoud en is er te weinig traceerbaarheid.” In samenwerking met onder andere Wageningen University & Research en na vele uren in keuken en fabriek, is het gelukt om de palmolie te vervangen door Europese raapzaadolie.

Hoekstra daagt Unilever-merk Calvé uit dit voorbeeld te volgen. “Wij geven Calvé graag volledige inzage in ons recept en productieproces. Laten we samen vooropgaan in de voedingssector, waar nog eindeloos en onnodig veel palmolie wordt gebruikt.” Mister Kitchen volgt de aanpak van chocolademerk Tony’s Chocolonely, dat -ook vanuit de Westergasfabriek- probeert de cacaobranche te hervormen.

Mister Kitchen is een driemanschap van receptmakers en avonturiers. Vanuit hun keuken op de Westergasfabriek organiseren zij ook jaarlijks het Weekend van de Rollende Keukens.

Doneer