‘Molen De Otter gaat permanent draaien’

Foto Jan Jaap Hubeek
Hoogstins2024

Molen De Otter langs de Kostverlorenvaart moet permanent gaan draaien. De houtzaagmolen uit 1631 wordt ook toegankelijk voor publiek. Dat laat de nieuwe eigenaar G.T. van der Bijl BV weten nu de koop rond is.

Met een financiering van de duurzame Triodos Bank wil G.T. van der Bijl het terrein nieuw leven in blazen. De Otter moet als museum openbaar toegankelijk worden en permanent gaan draaien, het bijbehorende terrein wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat en verduurzaamd.

De patstelling rond de oudste houtzaagmolen van Amsterdam werd vorig jaar na veel juridisch getouwtrek door een rechterlijke uitspraak definitief doorbroken. Jarenlang is gepoogd om de historische molen te verhuizen naar Uitgeest omdat er vanwege nieuwbouw onvoldoende wind zou zijn. De gemeente stak hier met succes een stokje voor.

Vrijwillige molenaars lieten de afgelopen tijd de molen weer af en toe draaien. Ook kan inmiddels weer hout worden gezaagd, zoals in de 17e eeuw. Langs de Kostverlorenvaart stond ooit een groot aantal houtzaagmolens, waarvan De Otter de laatste is.

G.T. van der Bijl B.V. is al tweehonderd jaar betrokken bij het terrein, maar heeft nu zowel het terrein als de molen in eigendom. Met de gemeente vindt nog overleg plaats. Stadsdeel West liet eerder blijken dat het behalve een museum ook op beperkte schaal horeca en de bouw van appartementen op een deel van het terrein mogelijk wil maken.