Negen aanhoudingen na ongeregeldheden voetbalwinst Marokko

Het Mercatorplein bij het begin van de WK-wedstrijd Marokko-Canada. Politie was preventief aanwezig en trad later op toen er met zwaar vuurwerk werd gegooid. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De politie heeft donderdagavond negen aanhoudingen verricht bij de viering van de zege van het Marokkaanse voetbalelftal. Onder hen waren vijf minderjarigen. De verdachten zijn aangehouden rondom het Mercatorplein en de Burgemeester De Vlugtlaan voor strafbare feiten als het gooien van zwaar vuurwerk naar politiemedewerkers. Een politieman liep gehoorschade op.

Donderdag verzamelden zich volgens de politie ‘enkele honderden’ personen op het Mercatorplein om feest te vieren. Na ongeveer een uur werd de sfeer grimmig. “Er werd zwaar vuurwerk afgestoken waardoor gevaarlijke situaties ontstonden.” 

Op basis van een noodbevel moesten de aanwezigen het plein verlaten. De Mobiele Eenheid kon het Mercatorplein daarna ‘geweldloos ontruimen’, aldus de politie. Rondom Plein ’40-’45 en de Burgemeester de Vlugtlaan bleef het tot 22 uur druk op straat. De politie trof een scooter met vuurwerk aan, waarbij een verdachte werd aangehouden.

Het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een gedeelte van Burgemeester de Vlugtlaan waren donderdag aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit nadat zondagavond een viering na een overwinning van het Marokkaanse elftal op het WK-voetbal uit de hand liep en politieoptreden lang uitbleef. De politie spreekt van ‘een geslaagde inzet’ donderdagavond.