Nieuw pleintje met banken bij de Kolenkitkerk

De kolenkitkerk, met nu nog ondoordringbaar groen eromheen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De openbare ruimte rond de Kolenkitkerk in Bos en Lommer krijgt een opknapbeurt. Er komt een nieuw pleintje met plek om te zitten en te spelen. Stadsdeel West heeft een ontwerp gemaakt in samenwerking met een ontwerpgroep, de buurt en de kerk. 

De krappe ruimte rond de kerk tussen het bruggebouw over de A10 en Bos en Lommerweg is nu niet erg uitnodigend. Een deel staat vol met dicht struikgewas, dat zal worden weggehaald.

De buurt wil graag een groene ontmoetingsplek en een ‘waterelement’, aldus portefeuillehouder Jeroen van Berkel in een brief aan omwonenden. Op het nieuwe kerkplein is straks zitgelegenheid op bankjes rondom de bomen en er komt een bijzonder waterelement voor spelende kinderen.

De trappartij aan de De Leeuw van Vlaanderenstraat naar de hoofdingang wordt iets gedraaid en verbreed. Hierdoor is het plein straks beter te overzien. Het gebied rond de kerk wordt ingericht met verschillende soorten vaste planten waarbij elk seizoen iets in bloei staat. 

De meeste bomen blijven staan, maar het stadsdeel meldt ook dat een aantal bomen wordt gekapt vanwege hun slechte conditie of omdat zij in de weg staan voor het nieuwe ontwerp. Elders rond de kerk komen hiervoor nieuwe bomen in de plaats. De bedoeling is dat de herinrichting eind volgend jaar wordt uitgevoerd. 

Impressie van het nieuwe pleintje bij de Kolenkitkerk. (Beeld stadsdeel West)
DeWestkrant