Oorverdovende wandeling door nieuwe Spaarndammertunnel

Buurtbewoners konden tijdens de avondvierdaagse afgelopen zomer door de tunnel lopen. Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Joelend en gillend liepen honderden kinderen gisteravond door de Spaarndammertunnel. Speciaal voor de Avondvierdaagse Westerpark was de nieuwe tunnel langs de Spaarndammerdijk en Tasmanstraat even opengesteld. Kinderen grepen direct de kans aan om de akoestiek te testen.

De achthonderd meter lange Spaarndammertunnel was onderdeel van zowel de vijf- als tienkilometerwandeling van kinderen en hun begeleiders. Ondertussen duurt het nog even voordat de Spaarndammertunnel wordt opengesteld voor autoverkeer. De planning is nu het laatste kwartaal van dit jaar. Het testen van alle installaties en het besturingssysteem duurt langer dan gedacht.

Het later in gebruik nemen van de tunnel hoeft volgens de gemeente geen problemen op te leveren voor de bereikbaarheid. De doorstroming van het verkeer is geborgd omdat de Spaarndammerdijk de rest van het jaar langer de huidige functie als verkeersader behoudt.

Park op dak tunnel

Op het dak van de tunnel komt een park, dat de nieuwe wijk Houthaven en de Spaarndammerbuurt met elkaar zal verbinden. Het drukke doorgaande verkeer zal dan ondergronds worden geleid. Bovengronds is dan alleen ruimte voor fietsers en bestemmingsverkeer.