Op het Bos en Lommerplein is niemand blij met het verdwijnen van de markt

(foto: Arjan van Oorsouw)
Hoogstins2024

Vandaag is de allerlaatste dag van de markt op het Bos en Lommerplein. Verslaggever Arjan peilde er de stemming over de beslissing van het stadsdeel om de markt te stoppen en te verplaatsen.
De marktkoopman van fruitkraam Hessing vindt het vervelend en jammer. “Van de andere kant ook wel begrijpelijk want vijf dagen een markt is een beetje moeilijk. Als er een tijdelijke markt terugkomt voor twee à drie dagen zou dat een mooie oplossing zijn. Het zal niet hetzelfde zijn qua omzet maar misschien kan ik met twee dagen wel vier dagen omzet maken.”
Bezoeker Hannan vindt het ook heel erg jammer dat de markt verdwijnt. “Dit is niet zomaar een markt natuurlijk. Dit is er een met een geschiedenis. Het contact tussen mensen vervaagt en ik weet niet of bezoekers van de markt met het OV naar een andere markt zullen gaan reizen. Ik weet niet wat de plannen zijn voor dit plein. Wij wonen al negentien jaar in de buurt en we hebben hier heel wat zien gebeuren in al die tijd. Wij kwamen hier vaak. Ik vind het ook heel jammer dat de gemeente ons hier niet in gekend heeft.”
De Marokkaanse marktkoopman van de groente- en fruitkraam: “Het is even afwachten wat er voor terugkomt. Er is een nieuwe markt beloofd, maar er is nog niets zeker. Donderdag is het de laatste dag. Vandaag hoop ik extra veel te verkopen.”

Wit plein
Buurtbewoonster Hilde Brontsema vindt de markt een lastige kwestie. “Aan de ene kant zie ik dat het plein gewoon niet loopt, er is veel leegstand. Je wilt dat er een goedlopend plein komt. Ze hebben gezegd dat dat beter kan zonder markt. Ik weet niet of dat waar is.
Aan de andere kant, er komen hier veel Marokkaanse en Turkse bezoekers en naar mijn idee wil men er een heel ‘wit’ plein van maken, met cafeetjes en zo. Maar gezien de diversiteit zou er beter gekeken moeten worden naar waar behoefte aan is vanuit beide groepen. Zo is het in ieder geval niks maar ik zal het wel missen want ik kom vooral voor groente en fruit. Dat is veel goedkoper dan in de supermarkt. Ik kan ook naar Plein 40-45, dat is niet superveel verder weg. Al met al vind ik het heel moeilijk om een mening te hebben of het hier door het verdwijnen van de markt beter wordt.”

Doorgaan

De ei-, ui-, en aardappelverkoper in de hoek naast de loempiakraam vindt het ook maar niks dat de markt ophoudt te bestaan. “Niemand van mijn klanten vindt het leuk. De gemeente zegt dat ze een enquête gehouden hebben en daar zou uitkomen dat de markt niet gewenst is. Maar dat klopt niet. Heel veel mensen willen dat de markt blijft. Wij marktkooplui willen graag doorgaan!”
Een klant in de rij bij de loempiakraam weet nog niets van het droevige nieuws. “Beetje zonde”, vindt hij, “Hopelijk komt er iets voor terug. Er zou iets op de Bos en Lommerweg komen, las ik.” De loempiaverkoopster verhuist naar de Dappermarkt en vindt het na 18 jaar hier gestaan te hebben bijzonder jammer dat ze weg moet. “Ik heb veel trouwe klanten en ik ken iedereen hier.”
Een medewerkster van de viskraam vertelt dat ze naar beneden verhuist, naar de plek waar nu de oliebollenkraam staat. “Wij zijn blij dat we een nieuwe plek hebben.”

Koos Werkeloos
De patatverkoper heeft nog geen alternatief noch enig idee waar hij heen moet. “Ik moet nog gaan zoeken.” Een klant van hem vindt het een fijne markt, ‘lekker Hollands’. “Nu is er niets meer van over.” Marktkramenverhuurster Louise komt een frietje halen. “Wij zijn nu Koos Werkeloos. Wij weten nog niets. Misschien zijn er drie locaties voor ons maar waar en hoeveel dagen weten we niet. Jarenlang zijn we van plek naar plek verhuisd. Dit plein zou het kloppend hart van Bos en Lommer worden maar nu hebben we een hartstilstand gehad.”

Corona
“Heel veel mensen willen hier in de buurt een markt hebben. Waar moeten ze anders heen? Ten Katemarkt en Plein 40-45 zijn te ver lopen. Zeker als je ziet hoeveel spullen deze mensen meesjouwen. Mensen moeten met een heel klein budget rondkomen en hier op de markt kan dat. Als je de ene dag geen geld hebt, zeggen de marktlui ‘dat komt morgen wel’ want je kent elkaar al jaren. Helaas is de sociale cohesie in deze buurt nu ook weg”, besluit Louise haar verhaal. “De mensen wordt steeds meer ontnomen en nu met corona is het helemaal diep triest.”

Rotte mango’s
Patricia komt al jaren op de markt. Maar ze vindt het de laatste jaren ‘toch al niks meer’. “Deze markt is niet meer wat het was. Eenzijdig aanbod, allemaal hetzelfde. Er wonen hier verschillende nationaliteiten, maar het enige wat je ziet zijn hoofddoekjes. Vroeger waren het hier gouden tijden. Nu is alles zo zakelijk, geen lachje kan er meer vanaf. Hier bij deze kraam haal ik ook niet meer. (Wijzend op de Marokkaanse groentekraam, red.) Ik had zin in mango en ik haalde een paar mango’s. Na een paar dagen waren ze rijp, ik sneed ze open en ze waren helemaal verrot van binnen”, vertelt de Curaçaose verbolgen. Ze gaat nog even verder met haar tirade: “Waarom een horecaplein, broodjeszaken, dure koffietentjes? Ik ga niet naar een koffiezaak. Ik lust alleen zwarte koffie met een zoetje! Dat kost daar vier euro. Dan zet ik thuis liever een hele pot koffie!”

Buurtontmoetingsplek
Actieve buurtbewoner Lex de Jong houdt zich professioneel met openbare ruimten bezig en is blij dat de markt gered is en vanaf maart 2 à 3 dagen een plek krijgt op de ventweg van de Bos en Lommerweg. “Maar”, zegt Lex: “ik maak me vooral zorgen om het plein, dat eigenlijk de buurtontmoetingsplek zou moeten zijn van Bos en Lommer en waar je nu door het weghalen – in plaats van opwaarderen – van de markt nog minder te zoeken hebt. Je kunt wel zitjes, groen en een paviljoen toe gaan voegen aan het plein, maar de levendigheid komt van de winkels. Sinds deze eigenaar is het aantal lege panden alleen maar toegenomen en is er alleen een koffietent gekomen op de plek waar altijd een koffietent heeft gezeten. In Bos en Lommer zijn genoeg andere – leukere – zitjes in het groen wanneer je elkaar kunt ontmoeten. Daarvoor nodigt het plein onvoldoende uit.”

DeWestkrant