Openbaar toilet is meestal heel ver weg

Tijdelijke toiletten in het Westerpark. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

Amsterdam telt te weinig openbare toiletten. Van de 56 toiletten in de stad die het hele jaar zijn geopend, staan er acht in West en vijf in Nieuw-West. De Rekenkamer Metropool Amsterdam komt op een totaal van 112 toiletten in heel Amsterdam die het hele jaar of seizoensgebonden geopend zijn. Daarvan zijn er 56 ook geschikt voor vrouwen en 50 voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel. 

In drukke voetgangersgebieden moet eigenlijk binnen 500 meter een rolstoeltoegankelijk toilet zijn, maar dat is in meer dan de helft van de gebieden niet het geval. In parken zijn volgens de rekenkamer ook meer toiletten nodig om te voldoen aan de 500-meter norm. Alleen het Amstelpark voldoet daar nu aan. 

In een aantal parken staan weliswaar tijdelijke toiletten, zoals in het Westerpark, maar die dekken slechts een deel van het park af. De vindbaarheid van de toiletten is ook slecht, zo oordeelt de rekenkamer. In 2017 drong stadsdeel West bij de centrale stad aan op de plaatsing van meer vrouwvriendelijke toiletten op straat.