Pap eten in Amsterdam-West (en méér papweetjes)

Pap van Bagels & Beans. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Pap is het ultieme comfort food. In The Golden Spurtle kun je zien hoe dol Schotten op dit gerecht zijn. Mocht je door deze documentaire trek krijgen in pap, dan hebben wij tips.

Het onderwerp van The Golden Spurtle leek me vrij suf. De documentaire speelt zich af in een dorpje in het midden van de Schotse Highlands, op het allerbelangrijkste moment van het jaar. Al dertig jaar strijden toegewijde papfanaten om de felbegeerde Golden Spurtle tijdens het Wereldkampioenschap Haverpap maken.

Hartveroverende personages
Ondanks mijn aanvankelijke weerstand ging ik met een warm en blij gevoel naar huis. Een klein lief verhaal met hartveroverende personages. Prachtig om te zien hoe de deelnemers zich inspannen om het event tot een succes te maken. En dan die gedrevenheid bij het maken van de perfecte pap. Te gek, wat een focus en precisie. De deelnemers gebruiken slechts drie ingrediënten voor de pap – havergrutten, water en zout – en toch schijnen ze er 1001 verschillende versies van te kunnen maken.

Recept
De documentaire draait nu de bioscoop. Wedden dat je bij het zien ervan zin krijgt in pap? Hier vind je een recept om zelf Schotse havermoutpap te maken. Zet ‘m op en maak er een WK-waardige havermoutpap van!

Surinaamse maispap
De Schotten zijn niet de enigen die van pap houden. Surinamers zijn er bijvoorbeeld ook gek op en hebben hun eigen versies, zoals rijstpap en, vooral, maispap. Bij mijn weten wordt er in West geen kant-en-klare maispap geserveerd. Daarvoor moet je naar Ricardo’s in Oost (Javastraat).

Papadressen in West
Aangezien ons stadsdeel álles heeft, kun je hier natuurlijk wel pap scoren. Ik heb drie adressen gevonden waar je pap op tafel kunt laten zetten. Je vindt ze hieronder.

Bagels & Beans, Willem de Zwijgerlaan 161
Dit gezellige en gastvrije filiaal uit de bagelketen is mijn favoriet; ik ben er zowat kind aan huis. Ik eet er geregeld een Porridge Pleasure, warme havermelk met havermout, gedroogd fruit, kaneel, banaan, walnoten en maple syrup. Bij iedere hap wordt mijn humeur beter. Een ideale mix van warm, crunchy en fluweelzacht.

Gitane, J.P. Heijestraat 146
Bij deze zaak in Oud-West hebben ze een aangeklede versie van de zwarte kleefrijstpap die mijn Indische moeder wel eens maakte: bubur ketan hitam. Bij Gitane krijg je zwarte rijst, pandan, Javaanse palmsuiker, kokosmelk, mango en banaan. Hoe dat smaakt, lees je hier.

Uncommon, Eerste Constantijn Huygensstraat 63H
De hele wereld komt hier samen voor specialty coffee en gerechten met ingrediënten die ik steevast moet googelen. Er staat een havermoutpap op het menu, eentje met saffraan, gekaramelliseerde vijgen met balsamico, pompoenzaden, amandel en sea buckthorn curd (dikke jam van duindoorn).

DeWestkrant