Parkeertarieven ook in West fors omhoog

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De parkeertarieven in grote delen van West gaan omhoog naar zes euro per uur. Dat is aanzienlijk meer dan de huidige tarieven voor bezoekers. De verhoging is volgens het college van B en W nodig om de stad leefbaar en toegankelijk te houden.

De hogere parkeertarieven in West (6 euro per uur in buurten bij het centrum, 4,50 euro per uur in andere delen) moeten ingaan op 1 april 2019. In het centrum stijgt het parkeertarief van 5 naar 7,50 euro. De tariefsverschillen tussen aan elkaar grenzende gebieden moeten volgens het stadsbestuur klein zijn om een waterbedeffect met verschuivende parkeerdruk te voorkomen.

”Dit zijn flinke tariefverhogingen en daar zal niet iedereen blij mee zijn”, zo laat wethouder Sharon Dijksma (verkeer) weten. “Maar het is noodzakelijk om de stad leefbaar en bereikbaar te houden en om te zorgen voor meer ruimte voor fietsers, voetgangers en groen. De extra parkeergelden gebruiken we om te investeren in mobiliteit en om de kwaliteit van de infrastructuur en de openbare ruimte in de stad te verbeteren.’’

Bezoekersregeling

Dijksma wil Amsterdammers die bezoekers ontvangen die met de auto komen,  tegemoetkomen door de bezoekersregeling te verruimen naar 40 uur per maand. Door deze verruiming kunnen bewoners hun bezoek meer uren per maand met 50% korting laten parkeren. De parkeertarieven voor bewoners blijven volgens Dijksma vooralsnog gelijk.

De nieuwe parkeertarieven. (Kaart gemeente Amsterdam)
DeWestkrant