Stortvloed aan plannen voor groener, duurzamer en diverser West

Kantoor stadsdeel West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Bewoners en ondernemers hebben 214 plannen ingediend voor een groener, duurzamer en diverser stadsdeel West. Voor het realiseren van de plannen heeft het stadsdeel in totaal 300.000 euro beschikbaar. 

Stadsdeel West gaat bewoners laten meebeslissen over de uitgaven aan groen, duurzaamheid en diversiteit. Tot en met 31 oktober kon iedereen voor een van deze thema’s een plan online indienen via de website https://westbegroot.amsterdam.nl/

Bestuurder Jeroen van Berkel (portefeuillehouder participatie) is opgetogen over het grote aantal ingediende plannen. “Ik hoopte dat we voldoende plannen zouden krijgen, zodat er iets te kiezen zou zijn. Maar dit is overweldigend. Het bewijst de behoefte van Amsterdammers om mee te denken en laat zien hoe groot de creativiteit is.”

Van de plannen zijn er 83 voor meer groen, 77 voor meer inclusiviteit en 54 voor meer duurzaamheid. Ze zijn gericht op Oud-West (36), De Baarsjes (20), Westerpark (29), Bos en Lommer (47) en heel West (82). Tot nu toe is er 15.860 keer gestemd. Stemmen kan nog tot 7 november.

Een team van ambtenaren gaat de plannen toetsen op betaalbaarheid en haalbaarheid. De stadsdeelcommissie maakt uiteindelijk een selectie van dertig plannen uit de goedgekeurde inzendingen. Daarna is het woord aan de bewoners van Amsterdam-West, die kunnen stemmen op hun favoriete projecten.