Politiek is persoonlijk – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

  Mensenrechten zijn geen statische museale waarden die we in een vitrinekast kunnen bewonderen, maar waarden die vragen om permanente aandacht en onderhoud. Amsterdam is een stad van mensenrechten. Ook in West werken we daar met volle overtuiging aan. Ik vind het belangrijk om mensenrechten een podium te bieden. Om activisten in de spotlight te zetten, zoals bewoners uit West die zich inzetten voor een betere wereld die is gebaseerd op gelijke rechten en democratie voor iedereen.

  De verkiezingsuitslag van afgelopen week voelde voor veel mensen niet als een democratie voor iedereen. Veel Amsterdammers maken zich zorgen en vragen zich af wat de uitslag voor hen betekent. Ook in stadsdeel West. Als stadsdeelvoorzitter heb ik mij weliswaar te verhouden tot de verkiezingsuitslag maar heb en wil ik mij vooral verhouden tot bewoners in West en tot onze ambtenaren bij wie de uitspraak ‘Minder, minder, minder Marokkanen’ nog nagalmt in hun hoofd en hart. 

  Met mijn collega’s zet ik mij dagelijks in voor de belangen van onze bewoners. Dat doen wij door te werken aan vreedzame wijken, aan vrouwenrechten zoals het Women of West Festival dat afgelopen vrijdag plaatsvond en het aankomende Mensenrechtenfestival Who’s Right in MidWest. Het uitgangspunt daarbij is verbondenheid, democratisering en mensenrechten. Dit kan alleen door groot te denken en klein te doen. 

  De avond van de verkiezingsuitslag kreeg ik een berichtje: ‘Of ik mijn koffers al klaar had staan’. Het was bedoeld als grap. Volgens de laatste berichten hoeven ik en anderen niet bang te zijn. Zolang ‘je gewoon meedraait in de maatschappij en je steentje bijdraagt’, is het goed. 

  Ik ga nergens heen. Mijn koffers zijn niet gepakt en ik weiger mij te laten leiden door zorg of ik wel voldoende meedraai in de maatschappij. Wat we wel gaan doen is de grondwet respecteren, blijven werken aan bestaanszekerheid, het bestrijden van verharding en polarisatie en het bevorderen en waarborgen van veiligheid. 

  Tegen alle bewoners van West, in al zijn diversiteit, wil ik zeggen: wij zijn hier thuis, we accepteren geen uitsluiting en racisme en: samen zijn we sterk.

  Heb jij het WOWA festival gemist en ben je geïnteresseerd in wat de sprekers te bieden hebben? Ga naar: Contact en locatie – WoWA Festival en meld je aan zodat je voortaan geen festival meer mist! Wil je naar het Mensenrechtenfestival aanstaande zondag? Zie: www.whosright.nl