Populieren in West gekapt vanwege risico takbreuk

Rode stippen zijn bomen die moeten verdwijnen.
Hoogstins2024

Een fors aantal Canadese populieren in West en Nieuw-West zal worden gekapt uit veiligheidsoverwegingen. Volgens de gemeente is dat nodig vanwege de kans op takbreuk. Of er ook populieren in jouw buurt moeten verdwijnen, is te zien op deze digitale kaart met inzoomfunctie van de gemeente Amsterdam.

Van de circa 7.000 Canadese populieren in de stad worden er 936 in maart gekapt, soms oude en beeldbepalende bomen. Dat zal ook gebeuren op plekken in West en vooral in Nieuw-West. In West gaat het onder meer om een beperkt aantal bomen in het Erasmuspark, Westerpark, Rembrandtpark en Vondelpark. In Nieuw-West gaat het om grotere aantallen verspreid over het gehele stadsdeel. De gemeente gaat ook 936 bomen terugplanten.

Pijnlijke operatie

Bomenspecialist Hans Kaljee van de gemeente noemt het ’een pijnlijke operatie’. Blijkens reacties op de site van de gemeente is niet iedereen overtuigd van de noodzaak om de bomen te kappen. Zo wordt er gesteld dat er bij bepaalde bomen geen gevaar is omdat er geen wegen of paden in de buurt zijn. Ook zou snoeien takbreuk kunnen voorkomen.

Stadsdeel West verwijderde al eerder uit veiligheidsoverwegingen Canadese populieren, zoals in de Jan van Galenstraat bij het Food Center.

Eind november 2014 werden populieren langs de Jan van Galenstraat weggehaald.