Prijzen voor groene daken en balkons

Een van de prijswinnaars van de wedstrijd voor het groenste balkon.
Hoogstins2024

Veel ruimte voor nieuw groen is er niet in West, het meest versteende stadsdeel van Amsterdam. Bewoners kunnen een handje helpen door balkons en daken te vergroenen. Voor hun groene paradijsjes op luttele vierkante meters zijn vijf inwoners beloond met de nieuwe Uit Je Dak Prijs.

Een deskundige jury en het publiek wezen de winnaars aan uit 108 inzendingen. Zij krijgen een duurzame of groene prijs ter waarde van 500 of 750 euro. De Uit Je Dak Prijs is door stadsdeel West in het leven geroepen om bewoners te inspireren om hun daken en balkons te vergroenen.

“Dat is in het belang van het klimaat en de biodiversiteit. Goed voor de bijen en de vogels dus”, zo laat bestuurder Melanie van der Horst (duurzaamheid) weten. “Zo maken we met elkaar de stad leefbaarder.” Het is de bedoeling dat de prijzen volgend jaar opnieuw worden uitgereikt.

De jury was vol lof over de inzendingen van de bewoners. “Van kleine balkons op driehoog achter tot luxe dakterrassen, overal bedenken ze unieke oplossingen om planten en bloemen te laten groeien.” De prijswinnaars en andere inzendingen zijn te zien op de website van de Uit Je Dak Prijs

De jury bestond uit filosofe Daan Roovers (Denker des Vaderlands), onderneemster Friederike Joppen (De Balkonie), expert duurzame daken Kasper Spaan (Amsterdam Rainproof), directeur Henk Jan Tigelaar (Rooftop Revolution) en stadsecoloog Auke Brouwer (gemeente Amsterdam).