Samen leven is geen bijzaak – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

Foto stadsdeel West
Hoogstins2024

Niet zomaar wappert de Regenboogvlag bij het stadsloket. Het is niet een bijzaak dat onze profielfoto op alle mediakanalen mee kleurt. Het is van groot belang dat stadsdeel West het burgerinitiatief van Queer Club West ondersteunt met als doel de straten van West te hullen in regenboogkleuren. We zeggen hiermee dat we staan voor een inclusief en divers stadsdeel. Voor een stadsdeel waar iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt en dat willen we uitdragen. Niet alleen maar in maatregelen maar ook in wie we willen zijn en wat we willen uitstralen. 
We zijn vreselijk geschrokken van de verschrikkelijke brand in het studentenhuis in Bos en Lommer afgelopen week. Het politieonderzoek loopt nog maar het is al wel duidelijk dat de brand mogelijk gericht was tegen de lhbtq-gemeenschap. Verschrikkelijk. 
Amsterdammers mogen hun overheid aanspreken op veiligheid. Bewoners met verschillende denkbeelden moeten respectvol met elkaar kunnen samenleven. Daar zijn wij als lokale overheid zeker op aan te spreken. Maar het is veel meer. Het is een illusie om te denken dat de overheid in haar eentje zorgdraagt voor veiligheid en samenleven. Wij allen hebben een gedeelde opdracht. Een gedeelde verantwoordelijkheid en een sociaal contract.
Hoe mooi is daarom de crowdfundingsactie van onze Queer Club West. Hartverwarmend te zien dat, na de eerste donatie van het stadsdeel, het streefbedrag van 3000 euro ruimschoots wordt gehaald en meer. Niet alleen is er een bedrag van bijna 10.000 euro opgehaald. Ik hoor ook dat het Roze Netwerk bijna dagelijks aanmeldingen krijgt van bewoners die zich willen inzetten voor lhbtq in stadsdeel West. De demonstratie vanuit het Mercatorplein die opriep voor verbinding, solidariteit en veiligheid. En niet op de laatste plaats: de inzamelingsactie van bewoners van het getroffen pand voor hen die zijn getroffen door een laffe diefstal ná de brand. Dat stemt mij hoopvol voor de toekomst. Aanstaande donderdag ga ik met bewoners van de studentenflat in gesprek en hoop ik meer te horen over hun situatie nu en hoe verder. 
U mag ons aanspreken, niets doen is geen optie en belangrijk: we doen dit samen. Want samen leven we in ons mooie stadsdeel. Zonder haat, vernedering, geweld of intolerantie naar elkaar. Dat is een opdracht voor alle Amsterdammers. Laten we dat dan ook nog meer en nadrukkelijker nastreven en daarmee stadsdeel West nog mooier en kleurrijker maken. Voor iedereen.

DeWestkrant