Statushouders in scholen

schoolgebouw Admiraal de Ruijterweg, Bos en Lommer, Amsterdam
(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Dit voormalige schoolpand aan de Admiraal de Ruijterweg wordt een wooncomplex voor statushouders, zo bevestigt koper Rochdale. De corporatie gaat in het schoolgebouw dertig woningen bouwen van 24 vierkante meter.

De gemeente verkoopt dergelijke panden aan woningcorporaties op voorwaarde dat de helft van de woningen die erin komen verhuurd worden aan vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De andere helft van de woningen gaan dan naar jongeren.

Een ander pand in West dat op deze manier een invulling zal krijgen, is aan de Wormerveerstraat 15. De Key gaat dit leegstaande pand slopen, vervolgens komt er nieuwbouw, zo schrijft NUL20, een website over het woningbeleid in Amsterdam. In het verleden zat hier de Houtmanschool en later een moskee. Nu staat het pand al een tijd leeg.

In het gebouw aan de Admiraal de Ruijterweg zat vroeger de Mariaschool en later de islamitische basisschool El Amien. Nu zitten er tijdelijk bedrijfjes in het gebouw.

Andere woningcorporaties hebben drie andere gebouwen in Amsterdam opgekocht. Ervaring met de combinatie statushouders-jongeren hebben ze opgedaan in de Riekerhaven in Nieuw-West en bij de NDSM-werf in Noord. De gemeente Amsterdam en de corporaties hebben afgesproken dit jaar 2400 statushouders te huisvesten.

 

 

DeWestkrant