Sluiting parken dreigt bij te grote drukte

Het Rembrandtpark. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente heeft zondag de toegang tot het Vondelpark bij de ingangen ‘gedoseerd’. Het Vondelpark en andere parken in de stad worden gesloten als die te druk worden. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief namens de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. Update: het was afgelopen weekend in de parken in West relatief rustig. Bijna alle bezoekers namen de onderlinge afstand van 1,5 meter in acht. 

De maatregelen moeten verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen. Bij de gemeente bestaan zorgen over mogelijke drukte bij mooi weer. De vrees is dat de 1,5 meter afstand-regel niet overal zal worden nageleefd. Actieve monitoring van de drukte was er ook in onder meer het Rembrandtpark. 

Inwoners worden opgeroepen om thuis te blijven en alleen de deur uit te gaan als het echt nodig is. “Een korte wandeling maken mag, als het maar in de eigen buurt is, niet in groepsverband en niet op plekken waar het druk kan zijn”, aldus Halsema. Ook wielrenners en hardlopers wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. De grachten werden zondag afgesloten voor pleziervaart.

Politie en handhavers gaan de drukte ‘scherp in de gaten houden’, aldus Halsema. Bij overtreding van de regels wordt volgens haar sneller beboet. Die boetes kunnen oplopen tot 400 euro per overtreding. 

In parken houden mensen zich over het algemeen aan de afstandsregel, zo schrijft Halsema. “Op pleinen met veel jongeren en in speeltuintjes met jonge kinderen onder ouderlijk toezicht is dat lastiger.”

Handhavers besloten afgelopen donderdag de speeltuin in het Erasmuspark te sluiten vanwege de drukte daar. Het populaire paviljoen Terrasmus besloot uit voorzorg op zondag de luiken niet te openen.  “Ook op andere dagen zullen wij sluiten als het te druk wordt in het park”, aldus de uitbaters op social media.

Op diverse plekken in de stad is cameratoezicht ingesteld, waaronder op het Piet Mondriaanplein in Nieuw-West.

DeWestkrant