Spaarndammerhart wint woningbouwprijs 

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Woningbouwproject Spaarndammerhart is winnaar geworden van de 24ste Zuiderkerkprijs. De jury is vol lof over de manier waarop de tradities van bouwstijl Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt zijn vertaald naar de huidige tijd. Spaarndammerhart is een project van Heijmans Vastgoed en Korth Tielens Architecten & Marcel Lok_Architect.

De gemeente Amsterdam kent jaarlijks een prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject. De jury bestaat uit drie deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. Het winnende gebouw met tachtig woningen staat op de plek van de voormalige Spaarndammerschool. Eigen Haard verhuurt de 24 sociale huurwoningen. De rest bestaat uit koop- en vrije sector huurwoningen.  

Een goed samenspel tussen de opdrachtgever, ontwikkelaar, architecten en bouwer heeft geresulteerd in een project waarbij de gerespecteerde tradities van de Amsterdamse School naar de huidige tijd zijn vertaald”, aldus het juryrapport. “Het blinkt uit in duurzaamheid, en draagt bij aan de opgave rondom klimaat en biodiversiteit. Maar het meest bijzonder is dat hier uiteenlopende maatschappelijke groepen bijeen leven in een compacte gemeenschap; sociaal-cultureel, economisch en qua leeftijd is het project gemixt.”

DeWestkrant