Patricia vierde onlangs vakantie in Colombia en kan wel uren praten over de mensen, natuur en smaken van dit ‘bloedmooie, magische land’. Om haar heimwee te stillen zocht ze naar Colombiaanse invloeden in haar buurt.
1. Aguardiente: Sterk, De Clercqstraat 7
Colombia’s onofficiële nationale drank is aguardiente, een anijslikeur van suikerriet met 25 tot 30% alcohol. Bij culinaire verwenwinkel Sterk, kun je twee soorten krijgen – met en zonder suiker. Je drinkt het puur, on the rocks of in een cocktail.
2. Cinema: Filmhuis Cavia, Van Hallstraat 92
Jaarlijks organiseert deze unieke bioscoop in Westerpark een Colombiaans filmfestival, vorig jaar was dat in september. Houd de socials van Cavia in de gaten voor het laatste nieuws over dit filmevent!
3. Food, Colombiaans en Peruaans: Cartagena, Kinkerstraat 230H
De eigenaar van dit eethuis in Oud-West komt uit de Colombiaanse stad Cartagena aan de Caribische kunst. Hij is – terecht – heel trots op zijn land: “Es muy bonita.” Toen ik er onlangs rond 16.00 uur langsging, zat het er flink vol. Klanten zaten er aan de frieten, salades en stukken vlees.
Tussen de Colombiaanse items op de kaart ontdekte ik gefrituurde bakbanaan met geroosterd spek en papas rellenas, gevulde aardappelen met vlees en rijst. Daarnaast schreeuwde de bandeja paisa om aandacht, een traditioneel Colombiaans gerecht, dat oorspronkelijk uit Medellin komt. Dit zwaargewicht bevat onder meer bakbananen, chorizo, bonen en stukjes krokant gebakken varkensvlees. Je krijgt er gekookte rijst en een spiegelei bij. Op verzoek maakt de kok een vegetarische versie voor je.
Daarnaast zijn er verschillende arepa’s, de maisbroodjes die je overal in Colombia (en Venezuela) ziet. Laat ze beleggen met gefrituurd buikspek, chorizo of Colombiaanse kaas!
4. Food, Colombiaans: Tropica Latin Flavours, Hoofdweg 294
Deze zaak in De Baarsjes doet niet aan bescheidenheid. Naar eigen zeggen is dit het beste Colombiaanse restaurant van Amsterdam. Behalve arepa’s en bandeja paisa zijn er ook Colombiaanse klassiekers als cazuela des mariscos (visstoofpot), empanada’s en chicarron con patacon (krokant buikspek met groene bakbanaan en limoen). Modernere gerechten zijn er ook, waaronder een Tropi Bowl, bruine bonen, rijst, vegetarische gehaktballen, avocado en groene bakbaan.
5. Koffie: onder meer bij Back to Black, Van Hallstraat 286
Colombia is een van ‘s werelds grootste koffieproducenten. Vandaar dat je deze koffie ook in West vindt, bijvoorbeeld bij Back to Black in Westerpark, waar je een pak Soledad kunt kopen. Je proeft sinaasappel, rode bessen en chocolade. Zaken als Friedhats (Bos en Lommer) en Dak Coffee Roasters (Oud-West) verkopen eveneens Colombiaanse koffie.
6. Literatuur: Hoogstins, Kinkerstraat 117 + De Coöperatieve Boekhandel, Bos en Lommerweg 227
Van de vele schrijvers die Colombia heeft voortgebracht is Gabriel Garcia de Márquez de bekendste. Zijn romans, verhalen en reportages zijn wereldwijd door vele tientallen miljoenen mensen gelezen en het feit dat hij in 1982 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, heeft natuurlijk ook bijgedragen aan zijn bekendheid.
Klinkende namen uit zijn oeuvre zijn Honderd jaar eenzaamheid, Liefde in tijden van cholera en Kroniek van een aangekondigde dood. Voor andere namen uit de Colombiaanse literatuur verwijs ik naar dit artikel. In de boekwinkels van West vind je vast de juiste boeken. Laat je anders adviseren, bijvoorbeeld door Wies van Hoogstins in Oud-West.
7. Rum: Cane & Grain, Bilderdijkstraat 87H
Uit Colombia komt uitstekende rum. Volgens kenners biedt het klimaat van dit land de perfecte omgeving voor de teelt van suikerriet én het rijpingsproces van dit distillaat. In Oud-West, bij deze specialist in exclusieve dranken, kun je je laten bijpraten over La Hechichera, Spirited Union XO en andere Colombiaanse rums.
8. Salsafeest, Summer Breeze Latin Night, WestWeelde, Klönneplein 4
Salsa is een razend populair muziekgenre in Colombia. Dé plek waar bewoners op salsa dansen is Cali, ook bekend als ‘salsa hoofdstad van de wereld’. Ook in onze buurt kun je je salsa moves showen, zoals bij Summer Breeze in het Westerpark. Tot en met 4 september kun je daar elke donderdag van 19.00 tot 21.00 uur lekker losgaan.
Van 1995 tot 2005 vond dit event plaats in het Vondelpark. Daarna verhuisde het feestje naar het Westerpark. Dit jaar viert Summer Breeze haar 30ste verjaardag. Het event gaat mee met zijn tijd. In dit artikel schreven we hoe Summer Breeze in actie komt tegen grensoverschrijdend gedrag.
9. Salsales: onder meer bij Extremos Salsa & Bacata, Admiraal de Ruijterweg 21
Heb je de salsa moves nog niet compleet onder de knie, neem dan eerst les bij een van de salsascholen in West, zoals Extremos. Opvallend is dat in onze buurt veel scholen Cubaanse roots hebben: Sabor de Cuba (Bos en Lommer) en Punto Cubano Salsa Amsterdam (Oud-West).
10. Street art: diverse plekken in Nieuw-West
In steden als Bogotá, Medellin en Cartagena zijn grijze muren schaars. Waar je ook komt, zie je graffiti en street art. In Bogotá boekte ik een Free Graffiti Tour bij Capital Graffiti Tours. Drie uur lang liepen we met een gids langs bijzondere muurschilderingen en plaatste hij die in hun politieke en sociale context. Interessant en erg indrukwekkend.
Een van de bekendste straatkunstenaars uit Bogotá is StinkFish. Zowel in Colombia als ver daarbuiten is hij een veelgevraagd artistiekeling. In opdracht van het Street Art Museum Amsterdam heeft hij in 2015 een prachtige muurschildering gemaakt in Amsterdam: de gigantische muurschildering Fatherhood, in Geuzenveld. Op het kunstwerk in Nieuw-West is een vader met zijn kind op zijn rug te zien. Eerder had StinkFish ook al een kunstwerk in onze stad gemaakt. Zijn kunstwerk Smile is te zien bij de Burgemeester de Vlugtschool in Nieuw-West. In dit artikel vind je meer info.
11. Superrecept: Arroz con leche met ingrediënten uit West
Dit rijsttoetje wordt in veel Latijns-Amerikaanse landen gegeten, waaronder in Colombia. Onlangs at ik het op de markt in het stadje Salento. “Onze arroz con leche is de beste van de wereld”, zei de verkoper trots. Hij had een punt; we likten onze vingers erbij af.
Het leuke is dat ik een steengoed recept van dit dessert heb. Het staat in het kookboek voor kinderen waaraan mijn vriendin en foodeditor Clara den Hartogh en ik hebben meegewerkt: Zoete Spruiten. Dit recept, dat is goedgekeurd door Clara ‘s Colombiaanse schoonzus, deel ik hier. Eenvoudige ingrediënten, makkelijk te bereiden, gruwelijk lekker én genoeg voor 8 personen.
- Breng in een pan 250 gram arbiorijst (risottorijst) aan de kook met 375 ml melk, 375 ml water, 3 kruidnagels en 1 kaneelstokje. Draai het vuur laag en laat de rijst in circa 20 minuten zachtjes gaarkoken. Roer regelmatig tijdens het koken.
- Draai het vuur uit en roer 100 ml slagroom en 1 blik gecondenseerde melk door de rijst. Laat de rijst in circa 1 uur goed afkoelen. Verwijder de kruidnagels en het kaneelstok.
- De rijst moet afgekoeld lekker romig en dik vloeibaar zijn. Is je warme rijst te droog? Voeg dan nog wat melk of room toe, de rijstebrij dikt nog in tijdens het afkoelen.
- Ik eet arroz con leche het liefst puur. Maar eventueel zou je het dessert kunnen eten met verse aardbeien. Sla dan 500 gram in. Maak de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes.
