Terug naar de Akbarstraat: integratie blijft lastig

De Kolenkitbuurt, met nieuwbouw op de voorgrond. (Foto NTR)
Hoogstins2024

De Kolenkitbuurt stond ooit te boek als slechtste wijk van Nederland. Felix Rottenberg maakte in 2002 een spraakmakende documentaireserie over de ‘vergeten’ buurt in West, waarin ook spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen werden belicht. 

Rottenberg keerde terug en maakte het tweeluik Terug naar de Akbarstraat, dat vanavond en donderdag wordt uitgezonden op televisie. Omroep NTR stelt dat Rottenberg grote veranderingen heeft ontdekt. “Door de stedelijke vernieuwing wonen arm, rijk, zwart en wit nu naast elkaar. De langstzittende bewoners blijken veelal de mensen te zijn die in de oude serie ‘allochtonen’ werden genoemd, en ‘de nieuwkomer’ in de wijk blijkt de witte middenklasse.”

Veel sociale huurwoningen zijn gesloopt en vervangen door koop- en dure huurwoningen. Hierdoor zou de wijk een meer gemengde bevolkingssamenstelling krijgen, wat zou moeten zorgen voor beter contact met elkaar. Maar de segregatie lijkt ondanks de buurtvernieuwing groter dan ooit, aldus NTR. 

Een eetclub van kopers kookt halal in de hoop dat islamitische buurtgenoten ook komen eten, en klaagt dat het maar niet lukt te mengen. Langs het voetbalveld staan vaders met een Turkse achtergrond: “Wat is het toppunt van integratie? Ik ben hier geboren, ik werk en betaal belasting. Ik doe mijn best, maar we zullen nooit gezien worden als Nederlanders”.

Antropoloog en wijkbewoner Sinan Çankaya signaleert dat grote stadsproblemen onterecht worden geprojecteerd op mensen met een migratieachtergrond. Ook vindt hij dat de druk om te integreren te eenzijdig wordt gelegd op de schouders van deze groepen.

Terug naar de Akbarstraat. Uitzending: woensdag 22 & donderdag 23 januari 22.15 uur, NTR op NPO2 

Stadsdeel West organiseert op woensdag 12 februari om 19.00 uur een gesprek met bewoners van de Kolenkitbuurt naar aanleiding van de documentaire. Dit in samenwerking met Operatie Periscoop. Plaats: Kolenkitkas nieuwbouwcomplex Rhapsody, Jan van Schaffelaarplantsoen.

In Pakhuis De Zwijger is op maandag 27 januari een nagesprek, met onder meer Felix Rottenberg, Sinan Çankaya, regisseur Gülşah Doğan en wethouder Marjolein Moorman. Aanvang 20 uur. 

 

DeWestkrant