The Bluest Monday – Kunst, mode en meer voor je mentale gezondheid

In galerie Beeldend Gesproken in De Hallen werkt kunstenaar Priscilla Koopman (op de trap) aan een muurschildering in het kader van The Bluest Monday. Foto: Helma Timmermans
Hoogstins2024

De Hallen staan vanaf zaterdag 13 januari ruim een week in het teken van mentale gezondheid. Er is een programma met gratis tentoonstellingen, filmvertoningen en workshops. Taboes rondom psychische kwetsbaarheid worden doorbroken door het gesprek te voeren met deelnemers en publiek, aldus de organisatie. Dit jaar richt The Bluest Monday zich vooral op jongeren.

Veel jongeren worstelen met mentale klachten: 85 procent volgens onderzoek van 3Vraagt, 3FM Human en Mind. Jongeren ervaren prestatiedruk (76 procent), onzekerheid (56 procent) of stress (54 procent), depressieve gevoelens (40 procent) en faalangst (30 procent). Als belangrijkste oorzaken noemen zij de maatschappij, sociale media en scholen. 

De derde maandag van het jaar is het Blue Monday -de dag waarop we volgens de Britse psycholoog Chris Arnell het depressiefst zijn. The Bluest Monday wil met kunst het taboe rondom mentale gezondheid doorbreken en mensen aanmoedigen om juist wél het gesprek aan te gaan over hun mentale gezondheid.

Met partners Beeldend Gesproken, OBA, House of Denim, De Filmhallen en Studio de Hallen is een veelzijdig programma samengesteld. Zo zijn er onder meer een grote muurschildering van Priscilla Koopman, installaties van Sarah Jonker en Booi Kluiving en de tentoonstelling Fashion Against Depression van studenten van House of Denim. Ook zijn er spoken word kunstenaars, gedichten en optredens van Jesse Laport en Luan Buleshkaj. 

Het volledige programma is te vinden op de website van The Bluest Monday Bijna alle programmaonderdelen zijn gratis, maar soms is een reservering nodig.

DeWestkrant