Vrijwilligers gezocht om te spelen met taal

De Hallen (foto: Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Mijn eerste grote opdracht als nieuwbakken buurtwerker in Amsterdam-West (Bos en Lommer) van Combiwel brengt mij stiekem terug in de wereld die ik van dichtbij leerde kennen in mijn vorige bestaan als (sport)journalist en contentspecialist. De wereld van spelen met taal.

Spelen met taal vind ik misschien wel het leukste dat er is. En het is dagelijkse kost voor de vele vrijwillige taalaanbieders in Amsterdam-West. Zo bleek wel een paar maanden terug toen ik met zijn collega’s aan mocht schuiven tijdens een gezamenlijke sessie van Taalaanbieders in De Havelaar, zeg maar hét buurthuis (Huiskamer van de Wijk) van Oud-West.

Hun geheim? Hou het eenvoudig, gezellig én leuk. Zo blijft het gebruik van ouderwetse taalspelletjes zoals galgje, scrabble en Pim-Pam-Pet enorm effectief bij het (beter) leren van een nieuwe taal. Ook voor volwassenen. Zo weet ik inmiddels hoe een Fransman momenteel door medebezoekers van zijn stamkroeg in Oud-West wordt onderwezen in onze taal: via het oplossen van allerlei geinige puzzeltjes.

Maar vergeet ook niet de kracht van Hollandse meezingers. Menig levenslied (vooral van André Hazes senior én junior) zorgt spelenderwijs vaak voor net even lekker lopende lesjes in een taalklas, een taalcafé of gewoon in gesprek met een taalmaatje. Zo vertelde een mondhygiëniste die in Chili opgroeide mij trots over het eerste Nederlandse liedje dat ze foutloos mee kon zingen: ‘Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente’.

Iets nieuws leren op een net even andere en lossere manier leren werkt echt beter weet ik inmiddels.

Onlangs vroeg ik een geboren Colombiaanse wat de beste Nederlandse les is die zij ooit kreeg. Zonder na te denken: “De keer dat ik de opdracht kreeg om thuis telefonisch een afspraak te maken met zomaar een instantie.” Na poging veertien was het raak. Ze gilde het uit van trots: “Ik spreek echt Nederlands!”

Met de komst van de vele uit hun land gevluchte Oekraïners in de stad lijkt het fenomeen Nederlandse les actueler dan ooit. Dat is mooi. Maar ja, wie kunnen die lessen geven? De poel met vrijwilligers is in Amsterdam-West flink opgedroogd, mede als gevolg van de pandemie. Ook zitten nog niet alle klassen vol omdat niet alle potentiële cursisten de weg naar een (betaalbare) cursus om de hoek weten te vinden.

Vandaar deze Taalmarkt West in De Hallen waar we gaan spelen met onze taal. Om zo de aandacht te vragen voor het bijzondere werk van de vele vrijwillige taalaanbieders in Amsterdam-West. Iets voor jou om het verschil te maken als taalmaatje, in een taalcafé of als leraar voor de klas?

Meld je vast aan via taalmarktwest@gmail.com of schuif gewoon gezellig aan bij een van de vele taalspelletjes. Ik ben er zeker. Lekker samen spelen met taal. Zie je op 10 juni in De Hallen!

Rim Voorhaar
Combiwel Buurtwerk
r.voorhaar@combiwel.nl

DeWestkrant