Theeleuten op z’n Marokkaans in Amsterdam-West

Boulangerie Nador. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Met al die koffie om je heen, zou je bijna vergeten dat we in West ook thee hebben. Veel bewoners zijn er dol op en drinken het op uiteenlopende manieren. Hoe je dat op z’n Marokkaans doet, lees je hier.

Stap 1: ga naar Boulangerie Nador, Bos en Lommerweg 295
Thee (of koffie) zonder iets lekkers erbij is behoorlijk gááp. In Marokko zijn ze verzot op zoet. Voor koekjes in de stijl van dat land is Nador in Bos en Lommer een klinkende naam. Niet voor niets kon je er tijdens de ramadan de klok op gelijk zetten: rond vier uur werd de rij voor de winkel langer en langer. Na een dag vasten, gaat brood of zoetigheid Nador er blijkbaar in als koek.

Ook op andere dagen heeft de bakkerij niet te klagen over klandizie. Terwijl ik op vrijdag sta te treuzelen voor de vitrines, gaat de een na de andere Marokkaanse pannenkoek en baguette over de toonbank. Aardbeientaarten van groot tot klein en in de vorm van schnitts leiden me af van de red velvet cake en mokkataart. De gebakjes met kokos aan de zijkanten mogen er ook zijn. En dan te bedenken dat daar ook nog eens pudding in zit. Als dát geen bestsellers zijn! “Nee hoor. Van al onze taarten is de cheesecake het populairst”, weet de verkoper.

Op naar de koekjesafdeling! Bestrooid met poedersuiker, voorzien van noten, gevuld met dadel. Wat te kiezen? “Amandelkoekjes”, krijg ik als advies. Daar blijkt echter een complete vitrine aan te zijn gewijd. “Al deze amandelkoekjes zijn even lekker.” Een klant achter me herhaalt dat. Ik loop de winkel uit met ronde amandelkoekjes met walnoten on top en loop naar mijn tweede adres: de supermarkt op het Bos en Lommerplein.

Stap 2: stop bij ADL Markt, Bos en Lommerplein 170
De laatste keer dat ik op dit adres was zat SuperBolo er nog, een foodhall en supermarkt ineen. De foodhall staat er nu vrij verlaten bij. Voor actie moet je in de supermarkt zijn. ‘Multicultureel’ noemen ze zichzelf. Ik zie Turkse, Italiaanse, Spaanse én Marokkaanse producten in de schappen staan. Verse munt, familiepakken (Ceylon)thee, gedroogde verveinebladeren uit Marrakech, potjes honing, al dan niet met een smaakje – vanille, appel. ADL heeft véél in huis voor je Marokkaanse theesessie.

Stap 3: loop naar Teabar T’s, Jan Evertenstraat 89
Op zich zou je nu naar huis kunnen maar als je je theefestijn naar een hoger plan wil tillen, is stap 3 een must. De eigenaren van deze zaak in De Baarsjes hebben roots in landen waar theedrinken zo’n beetje tot kunst is verheven. Sufian heeft wortels in Marokko, Nazish in Pakistan.

Sinds 2016 werken zij aan hun missie om thee in Nederland op de kaart te krijgen. Bij T’s kun je kwaliteitsthee drinken óf mee naar huis nemen. De blaadjes daarvoor zitten in een van de blikken van de tea wall. Vorig jaar lanceerden de heren theezakjes van eigen merk. Ze hadden gelezen dat 80 procent van de Nederlanders thee trekt van theezakjes. Dáár moesten ze iets mee, vonden ze. Je vindt deze zakjes in het winkelgedeelte van de teabar en in de webshop: Wild Orange Oolong, Rose meets Jasmine, Berry White. Geinige namen, fraaie thee!