Tijdelijke initiatieven moeten zorgen voor levendigheid in Schinkelkwartier 

Broedplaats voor start-ups B.Amsterdam in het voormalige hoofdkantoor van IBM. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Veel grond ligt braak en gebouwen komen leeg te staan in het Schinkelkwartier, een groot gebied op de grens van Nieuw-West en Zuid. Er komen nieuwbouwwoningen, maar voorlopig is er ruimte voor tijdelijke initiatieven. Die moeten volgens de gemeente zorgen dat de wijk nu al ‘levendig’ gaat aanvoelen.

De gemeente verwijst naar succesvolle projecten elders, zoals broedplaats De Ceuvel in Noord en de Tuin van Bret op Sloterdijk. Ook in het Schinkelwartier zijn al tijdelijke projecten, zoals bedrijvenbroedplaats B.Amsterdam in het voormalige IBM-hoofdkantoor en woningen voor statushouders en studenten. 

Verder zijn tijdelijke initiatieven als Club Atelier en De Kaskantine al neergestreken in het gebied, dat grofweg langs de A10 Zuid ligt op de grens van de stadsdelen Nieuw-West en Zuid. Er zijn nu vooral bedrijven, het gebied moet veranderen in een gemengde stadswijk met 11.000 nieuwe woningen.

In de tussentijd wil de gemeente werken aan ‘een fijne omgeving’ waarbij tijdelijke ideeën een belangrijke rol kunnen spelen. “Zo kunnen bewoners, werknemers, ondernemers en bezoekers zich al thuis voelen in deze nieuwe stadswijk.” Initiatiefnemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun verdienmodel en de inhoud van de activiteiten, maar de gemeente belooft wel hulp bij het realiseren ervan. 

De zes deelgebieden van het Schinkelkwartier. (Beeld gemeente Amsterdam)