Aan het Frederik Hendrikplantsoen in Westerpark zijn bouwbakkers bezig om het oude pand van Mana Mana West klaar te stomen voor KID Amsterdam. De fried chicken-creaties van dit bedrijf zijn een hit op Instagram en TikTok. De Snackspert noemt het ‘een plek waar gefrituurde kip tot kunst wordt verheven’.
Tot voor kort zat KID Amsterdam in een hoekpand aan de Ruysdaelkade. Op dit adres zit tegenwoordig de Indonesische brasserie Omahe, waar ik onlangs overheerlijke sateetjes heb gegeten – maar dit terzijde.
Crispy Fried Chicken Feasts
In afwachting van de verhuizing naar een nieuw pand zaten de eigenaren van dit kiprestaurant, Joshua Styns en Steven Mamahit, niet stil. Ze sloegen aan het pop-uppen en organiseerden diverse Crispy Fried Chicken Feasts in de J.P. Heijestraat, in het pand waar eerder Indonesiër Warna Baru zat.
Mana Mana West
Op deze manier kon West al een beetje ontdekken hoe de ‘juicy goodness’ van de kipbakkers smaakt. Maar daar blijft het niet bij. Op dit moment nemen bouwvakkers het oude pand van het gefailleerde Mana Mana West (Frederik Hendrikplantsoen 36) onder handen, zodat KID erin kan trekken.
Frituurkunst
Dat ik dol ben op kip, blijkt onder meer uit dit literaire hoogstandje waarin ik de 18 lekkerste tips voor kipfans beschrijf. Het zal je dus niet verbazen dat ik niet kan wachten tot KID Staatsliedenbuurt in bedrijf is. De Snackspert is in zijn blog razend enthousiast over de vorige stek in De Pijp: “Een plek waar gefrituurde kip tot een kunst verheven wordt, waar het restaurant eerder een interactief museum is waar je de kunstwerkjes uit de frituur kan proeven.”
Streetfood 2.0
Uit stukken in andere media, inclusief de socials (TikTok, Instagram), begrijp ik dat
de crispy sichuan chicken sandwich een aanrader is, net als de honey butter chickenburgers. Ook las ik dat de koks bij KID hun hand niet omdraaien voor tsukune, gegrilde Japanse gehaktballetjes van eend, kip en rundervet, geserveerd met een saus van sojasaus, sake, suiker en gemarineerde eidooier. Streetfood 2.0 lijkt mij!
Kip ’n Drip
De gerechten bij KID zijn gebaseerd op Indonesische en Chinese familieklassiekers, voorzien van Europese invloeden. Het bedrijf heeft roots in de coronatijd. Onder de naam Kip ’n Drip verkochten de eigenaren toen gefrituurde kip die je per direct mail bestelde en ophaalde op een steeds wisselende locatie. Hun aanbod sloeg zo aan dat een eigen zaak een kwestie van tijd was. Omdat alles wat goed is in West hoort, is het logisch dat ze nu onze kant op komen.





















