Vanaf 22 juni presenteren Riboet Verhalenkunst en het Amsterdam Museum ‘Toko Mokum – De Indische eetcultuur in beweging’, een tentoonstelling over Indische en Indonesische toko’s in onze stad. De makers zoomen onder meer in op Toko Bandung aan de Pieter Callandlaan.
Na de Indonesische onafhankelijkheid belandden veel Indo’s in Nieuw-West. Vandaar dat er in dat stadsdeel veel toko’s zijn. Toko Bandung behoort tot mijn drie favoriete toko’s in Nieuw-West. Vorig jaar schreef ik nog over een goddelijk toetje dat je daar kunt halen: ketan unti, kleefrijst met warme Javaanse palmsuiker en geraspte kokos. De zaak bestaat sinds 1963. Bandung is een instituut.
Riboet Verhalenkunst
Vanaf 22 juni schittert de toko aan de Pieter Callandlaan 333 in een tentoonstelling in het Amsterdam Museum: ‘Toko Mokum – De Indische eetcultuur in beweging’. De expositie, die inzoomt op Indische en Indonesische toko’s in onze stad, is een initiatief van Riboet Verhalenkunst. Dit kunstcollectief bestaat uit bevlogen makers met een Indische en Molukse achtergrond. Wendy Ripassa en Elsbeth Vernout zijn de drijvende kracht achter Riboet Verhalenkunst. Zij hebben onder anderen Arnoud Kokosky Deforchaux en mij gevraagd om hen te helpen met de toko-expositie.
Vijf videoportretten
In de tentoonstelling zijn vijf videoportretten te zien van Amsterdamse toko’s. Drie daarvan bestaan al tientallen jaren, twee zijn nieuwe initiatieven van jongere generaties. Welke betekenis hadden en hebben de toko’s voor de stad en haar buurten? Welke ontwikkelingen maakten de toko’s door? En bieden ze nog steeds het thuisgevoel waarvoor de eerste generatie Indische Nederlanders en Molukkers naar de toko ging?
Rijsttafel-installatie
De traditionele kookschriftjes, vaak handgeschreven receptenboekjes die in veel families rouleren, vinden ook een plek in de expositie. Want de lekkerste nasi goreng is toch die volgens oma’s recept. En hoe zit het met het uitroepen van de Indische rijsttafel tot Nederlands immaterieel erfgoed? In een speciale rijsttafel-installatie komen verschillende meningen hierover aan bod.
Jongere generatie
Riboet Verhalenkunst vangt met de tentoonstelling ‘Toko Mokum’ de verhalen van de Amsterdamse toko’s nu ze er nog zijn. En biedt ook de jonge generaties een podium. Onder meer door fotograaf Jonathan Tang, zoon van tokohouders, zijn visie op toko’s in deze tijd te geven. Hij toont met zijn kunstwerk de veranderde interactie tussen winkels en klanten.
‘Collecting the City’
Toko Mokum is onderdeel van ‘Collecting the City’; van 22 juni 2023 t/m 7 januari 2024 in het Amsterdam Museum aan de Amstel (op de tijdelijke locatie in de Hermitage). Riboet Verhalenkunst werkt daarnaast aan een landelijk vervolg van deze expositie, in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum. Die tentoonstelling zal in 2025 in het Museum Sophiahof in Den Haag te zien zijn.