Uniek: groep vale gieren boven de stad 

De groep vale gieren vrijdagavond boven Sloterdijk. (Foto Guido Klerk)
Hoogstins2024

Een groep vale gieren cirkelde vrijdagavond hoog boven Nieuw-West en Sloterdijk. Guido Klerk uit De Baarsjes maakte op Sloterdijk bovenstaande foto van de grote vogels. Een uniek verschijnsel, aldus Klerk. “Voor zover bekend is het de eerste keer dat deze vogels boven Amsterdam zijn gezien.” 

Vale gieren zijn thuis in Zuid-Europa en en zelden te zien in Nederland. Een groep van zestien exemplaren is al helemaal bijzonder. Op de website waarnemingen.nl maakten vogelaars enthousiast melding van de dieren, die ook werden gezien boven Osdorp en Geuzenveld.

Volgens Klerk komt het de laatste jaren wel vaker voor dat vale gieren Nederland bezoeken. “Met name van mei tot juli op zomerse dagen. Deze vogels zijn afhankelijk van thermiek, ze winnen al cirkelend hoogte in een kolom van warme, opstijgende lucht.” De spanwijdte van de vleugels is maximaal 2,65 meter.

Volgens Klerk leek het er lang op dat vale gieren op veel plekken in Europa zouden uitsterven, maar is er met name in Spanje weer een flinke populatie dankzij beschermingsmaatregelen en herintroductieprojecten. Hij vermoedt dat de groep vale gieren uit Spanje of Zuid-Frankrijk komt. 

In dierentuin Artis zijn ook vale gieren te zien. Jonge exemplaren uit Artis zijn de afgelopen jaren uitgezet op Sardinië.