Van monument naar monument in West

Tuin van Jan. Foto: Facebook.
Hoogstins2024

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen vele prachtlocaties in onze stad weer hun deuren voor het publiek. Tijdens Open Monumentendag Amsterdam kun je in totaal vijftig locaties gratis bezoeken, vijf daarvan liggen in ons stadsdeel. Welke zijn dat?

De 37e editie van Open Monumentendag Amsterdam staat in het teken van ontmoetingsplekken. Plekken waar, toen en nu, Amsterdammers samenkomen en verhalen delen. Van kerk tot club, van bank tot stadsarchief en van industrieel pand tot atelier. Op bijna alle locaties wordt iets bijzonders georganiseerd, zoals een rondleiding door een juniorgids in de Chassékerk, een van de vijf locaties in West.

Chassékerk, Chasséstraat 64 (1)
Dit ontwerp in Amsterdamse Schoolstijl uit 1926 van de katholieke kerken- en scholenbouwer Karel Tholens kreeg enkele jaren geleden een nieuw leven als dansschool en hotel. In de vroegere pastorie zit nu een grand café. Het gerenoveerde complex in De Baarsjes is daarmee opnieuw het kloppende hart van de Chassébuurt geworden. Kijk hier voor meer info.

LAB 111, Arie Biemondstraat 111 (2)
Waar vroeger in Oud-West onder meer lijkschouwingen werden gedaan, wordt nu naar filmklassiekers gekeken en gegeten en gedronken. A.R. Hulshoff van de Dienst der Publieke Werken ontwierp dit voormalige Pathalogisch Anatomisch Laboratorium in 1927 in een stijl die doet denken aan de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Hier lees je meer.

Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45 (3)
Dit expressieve sprookjeskasteel van oranjerode baksteen in de Spaarndammerbuurt (Westerpark) is een van de mooiste volkswoningbouwcomplexen ooit gebouwd. Architect Michel de Klerk ontwierp tot in de kleinste details ook het gaaf bewaarde interieur van het postkantoortje op de oostelijke hoek, een van de parels van de Amsterdamse School. Check hier de details.

Petruskerk, Spaarndammerdijk 681 (4)
Het voormalige dorpskerkje van Sloterdijk dateert uit de zeventiende eeuw, maar heeft een veel oudere oorsprong. De kerk en het omringende kerkhof hebben eeuwenlang gediend als alternatieve begraafplaats voor welgestelde Amsterdammers, die binnen de stadsmuren geen plek meer konden vinden. Check ook dit.

De Tuin van Jan, Jan Maijenstraat 17 (5)
Op initiatief van de buurt, met steun van eigenaar Woonstichting De Key en de gemeente werd enkele jaren geleden een betegeld schoolplein omgetoverd tot een groene, rainproof stadstuin voor iedereen. De tuin in De Baarsjes dankt zijn naam aan de ligging tussen de Jan Maijenstraat en Jan Evertsenstraat. Hier vind je extra info.

 

 

DeWestkrant