Veel belangstelling Westermoskee

Hoogstins2024

Voor de rondleiding bij de Westermoskee aan de Baarsjesweg hebben zich in het kader van 24hWest 300 deelnemers aangemeld. En dan heeft de organisatie degenen die spontaan de kou trotseerden nog niet eens meegeteld.

Niet zo gek dat zo velen nieuwsgierig zijn naar het gebedshuis, want het is al twintig jaar lang het meest besproken gebouw in West. En nu het er eindelijk staat, wil iedereen wel een kijkje nemen. De rondleiding was helaas niet binnen.

Het interieur van de moskee is nog niet af en bovendien is het gevaarlijk publiek op de bouwplaats toe te laten. Maar als deelnemer kon je wel leren dat de moskee geïnspireerd is op de Turkse moskeeën in Istanbul en dan met name de Aya Sofia. “Amsterdams-Islamitisch”, zo beschreef rondleider Mohammed (links op de foto) het. Het Amsterdamse zit hem dan vooral in het gebruik van de baksteentjes.

Wie nieuwsgierig is naar de binnenkant van de moskee, moet wachten. Via de site westermoskee.org kunnen belangstellenden voor een rondleiding aan de binnen- en buitenkant zich alvast opgeven. De planning is dat het gebedshuis in juni opengaat. Insjallah, om met Mohammed te spreken.

DeWestkrant