Geef om de Jan Eef stopt ermee

Burgemeester Van der Laan bij herdenking moord op Fred Hund in De Baarsjes in 2015. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

‘Het geld is op’, zo meldt Geef om de Jan Eef op zijn facebookpagina. ‘Wij gaan onze energie in andere dingen steken.’ Kortom: buurtorganisatie Geef om de Jan Eef stopt ermee.

Na de mislukte poging om van de Jan Evertsenstraat een Bedrijfsinvesteringszone (BIZ) te maken, heeft Geef om de Jan Eef geen geld meer. Het draagvlak onder de winkeliers bleek te klein om de bestaande BIZ te verlengen. Voor Jan Eef is dat een van de redenen om de activiteiten helemaal te stoppen.

Vorige week vroeg Jeroen Jonkers van Jan Eef nog extra geld aan de bestuurscommissie West om de werkzaamheden in 2017 en 2018 voort te kunnen zetten.  Voorzitter Gerolf Bouwmeester reageerde afwijzend. Het ging volgens Bouwmeester onder meer om een overbruggingskrediet van 125.000 euro.  ”Dat is echt veel geld en dat heeft West niet.” De hoop van Jan Eef is nu gevestigd op een nog op te richten gemeentebreed fonds voor buurtinitiatieven.

Geef om de Jan Eef is in 2010 ontstaan na de dood van juwelier Fred Hund, die bij een overval was neergeschoten. Buurtbewoners bedachten toen dat de winkeliers in de straat wel een steuntje in de rug konden gebruiken en organiseerden evenementen om meer klanten naar de winkels te trekken. Ook ontstond het idee om een vereniging op te richten met winkeliers én bewoners.

Deze organiseerde onder andere de Mercatormarkt, kerst- en sinterklaas-acties en kocht de bijzondere jerrycan-kerstverlichting aan. Sinds de dood van Fred Hund is het winkelaanbod behoorlijk veranderd. Zo zijn er veel winkels bijgekomen gericht op de ‘nieuwe’ bewoners van De Baarsjes, zoals een hippe kinderkledingwinkel, cadeauwinkels en een plantenzaak speciaal gericht op stadstuin en -balkon. Ook telt de straat veel nieuwe horecazaken.

Wie Jan Eef een warm hart toedraagt, kan afscheid nemen op de Mercatormarkt van 24 juni.

DeWestkrant