Steun gezocht voor restauratie gevelreclame

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

‘Bakfietsen en handkarren te huur’. Wie goed kijkt, kan de afgebladderde roze muurschildering in de John Franklinstraat in De Baarsjes nog net lezen. Buurtbewoner Irma van Kampen zou het erg vinden als die zou verdwijnen. “Nog een renovatie en hij is weg. En terwijl dit soort opschriften juist het recente verleden laten zien. Als je het leest, kun je je helemaal voorstellen hoe het er daar vroeger uitzag.”

Volgens Van Kampen dateert het opschrift bij nummer 7 van de straat uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze ging een paar jaar geleden op zoek naar de geschiedenis en vond een advertentie uit 1938 van karrenverhuurbedrijf Fritschy. Behalve handkarren en bakfietsen had Fritschy ook tandems, te huur voor een gulden per dag. En je kon hem inhuren voor het bezorgen van bestellingen voor 50 cent per uur.

In samenwerking met de Amsterdamse Werkgroep Gevelreclame wil Irma van Kampen het opschrift laten restaureren. Het stadsdeel en De Key willen wel betalen, mits er genoeg steun is van omwonenden. Van Kampen heeft bij de buren in de John Franklinstraat al briefjes in de bus gedaan en een oproep gedaan op Facebook.

Als dit lukt, dan wil Van Kampen nog meer gevelreclames in de buurt laten restaureren, bijvoorbeeld een in de Bonairestraat van een rijwielstalling. Er zijn nog veel meer gevelreclames in West. Kijk hier voor een overzicht.

Wie ook wil dat de gevelreclame wordt gerestaureerd: mail Irma van Kampen op ivankampen65@gmail.com.