Vernieuwing station Lelylaan in 2028 van start; verbouwing veel duurder

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Station Lelylaan staat al jaren op de nominatie voor een ingrijpende verbouwing. Die gaat van start in 2028, zo is nu de bedoeling. De vernieuwing van het stationsgebied gaat bijna twee keer zoveel kosten als eerder begroot. De verbouwing zou aanvankelijk in 2025 klaar zijn, dat wordt 2032. 

Over de plannen zijn nu afspraken gemaakt door de Vervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en NS. Zij investeren gezamenlijk 130 miljoen euro. De inzet is een betere doorstroom van reizigers, betere bereikbaarheid van Nieuw-West, verbetering van de sociale veiligheid en betere fietsvoorzieningen, zo stellen de partijen in een persbericht.

Meer treinen
Station Lelylaan wordt steeds belangrijker in het vervoersnetwerk in de stad en regio. NS gaat vanaf medio december met meer treinen rijden van en naar Schiphol: in plaats van 6 rijden er dan 10 Sprinters per uur in beide richtingen. Door nieuwbouw in stadsdeel Nieuw-West komen er veel trein- en metroreizigers bij.

Bewaakte fietsenstalling
“Het totaal aantal reizigers op dit station groeit naar 55.000 per dag in 2040. Met de vernieuwing van het station en de omgeving eromheen kunnen deze reizigers op een prettige manier van, naar en via station Lelylaan reizen”, aldus Marja Ruigrok, lid dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam. De tram kan vaker gaan rijden door de komst van een nieuwe keerlus. Voor fietsers komt er een nieuwe bewaakte stalling voor 2900 fietsen en rekken voor 900 fietsen op straat. De stalling wordt de eerste 24 uur gratis. 

Nieuwe inrichting stationshal 
Het station krijgt een nieuwe inrichting van de stationshal: die wordt groter en er komt ruimte voor een winkel. Met rechte trappen, meer glas en minder obstakels moet het station overzichtelijker en veiliger worden. “Ik wil dat iedereen zich veilig voelt in het ov”, zo stelt wethouder Melanie van der Horst (verkeer en vervoer). “Uit ons onderzoek blijkt dat sommige reizigers station Lelylaan mijden omdat ze zich er onveilig voelen, vooral ’s avonds en ‘s nachts. Door te zorgen voor een overzichtelijke stationshal, zonder rare, donkere hoekjes willen we ervoor zorgen dat meer mensen van het station gebruik maken.”

De voorbereidende werkzaamheden voor de verbouwing moeten in 2027 zijn afgerond. De periode 2028-2032 staat in het teken van de forse bouwactiviteiten. Na de zomer worden de reizigers en buurtbewoners rond het station en andere belanghebbenden verder geïnformeerd over het project.