Ooievaarsjong Westerpark gered door brandweer en Dierenambulance

Een hardloper kijkt maandagavond naar het ooievaarsnest op de schoorsteen in het Westerpark. Het verzwakte jong is eerder op de dag weggehaald. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een verzwakte jonge ooievaar is maandag weggehaald uit het nest in het Westerpark. Buurtbewoners alarmeerden de Dierenambulance, die het ooievaarsjong met hulp van de brandweer naar beneden haalden. 

De jonge ooievaar verblijft nu in De Toevlucht, een opvang voor vogels en zoogdieren in Zuidoost. De vogel is erg verzwakt, zegt een woordvoerster van het dierenziekenhuis. Maar er is hoop dat de ooievaar met de nodige zorg weer kan aansterken. Als dat lukt, kan de ooievaar weer worden losgelaten.

Al jaren broeden er ooievaars op de schoorsteen boven een kinderdagverblijf in het Westerpark. Het huidige stelletje had dit jaar voor zover bekend één jong. Buurtbewoners zagen het ooievaarsjong half uit het nest hangen.

In Nieuw-West gaat het ooievaars ondertussen voor de wind. Daar zijn nu tien nesten, waarvan vier op schoorstenen op de voormalige Lutkemeerschool aan de Osdorperweg. In Nieuw-West zijn onlangs 14 ooievaarsjongen geringd.

Ooievaarsstel in het Westerpark in 2020. (Foto Richard Mooyman)