Voetballen zonder bardienst

Hoogstins

Mart Nijland maakte kennis met het vijf tegen vijf voetballen in Londen, waar hij een tijdlang woonde. Terug in Nederland organiseerde hij een competitie op verschillende locaties Amsterdam. Footy groeide uit tot 1500 spelers. Het werd tijd om te zoeken naar een eigen locatie.

Na lang aandringen bij het stadsdeel mocht hij op sportpark Spieringhorn (Nieuw-West, bij de Haarlemmerweg) kunstgrasvelden pachten voor tien jaar. Nijland: “Overigens voor meer dan de verenigingen betalen.” Footy is -anders dan een voetbalvereniging- immers een bedrijf dat het de klanten naar de zin wil maken.

Op de helft van het Footy Park is een ‘normaal’ voetbalveld uitgezet. Daarop kunnen teams zes tegen zes spelen. Een ander deel van het park heeft drie iets kleinere velden, maar dan met boardings, zodat de bal niet ‘uit’ kan gaan voor vijf tegen vijf voetbal.

Nijland zette er ook een kantine neer waar de voetballers hun derde helft kunnen vieren. Uiteraard zijn er bier, friet en tosti’s. Maar er is ook een state of the art espresso-machine. De Footy-spelers zijn vooral vrienden- en bedrijfsteams, met op dinsdag een vrouwencompetitie.

Binnenkort wil Nijland op zaterdag ook jeugd laten spelen. Ouders kunnen hun kind om een uur brengen, er is een trainer zodat ze eerst oefeningen krijgen, en vervolgens een wedstrijdje kunnen spelen. Handig voor wie geen zin heeft in bardiensten, bestuursfuncties en het andere ongemak dat hoort bij het lid zijn van een ‘gewone’ voetbalclub.

Footy kost per keer € 5,- voor kinderen en € 7,- voor volwassenen.